Indyk w sosie piwnym
Indyk w sosie piwnym to niecodzienny pomysł na drobiowy obiad. Świetnie sprawdzi się jako danie świąteczny, gdy jesteś na diecie. Jest wspaniałą alternatywą dla osób znudzonych już suchymi potrawkami z indykiem czy kurczakiem .
Wymagane składniki Indyk w sosie piwnym
- 250g piersi indyczej – około jedna sztuka
- 2 łyżki oleju rzepakowego – 20 g
- Łyżka mąki pełnoziarnistej – 15 g
- Szklanka jasnego piwa – około 250 ml
- 2/3 szklanki wywaru warzywnego
- Czerwona papryka – jedna sztuka
- Żółta papryka – jedna sztuka
- Cebula – jedna sztuka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego – około 50g
- Łyżeczka cukru
- Sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie przepisu Indyk w sosie piwnym
- Czas przygotowania: 30min
-
Ilość porcji: 1
- Sposób przygotowania:
Na łyżce oliwy należy podsmażyć (około 3 minuty) posiekaną cebulę i papryki pokrojone w cienkie paski. Następnieprzełożyć do rondelka, dodać piwo i bulion. Po zagotowaniu dodać przyprawy: tymianek, cukier, sól i pieprz. Należy gotować kilka minut pod przykryciem, a następnie odstawić z ognia. Przygotować kotlety z piersi indyka, lekko rozbić i oprószyć sola i pieprzem oraz mąką. Na patelni należy rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć przygotowane kotlety z obu stron. Następnie przełożyć do rondelka z sosem i dusić ok. 20 min. Po zdjęciu z ognia i przestudzeniu dodać jogurt grecki i dokładnie wymieszać. Podawać z dodatkiem brązowego ryżu lub kaszą gryczaną.
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice