Fluor – Właściwości, niedobór, nadmiar i źródła fluoru
Fluor stymuluje tworzenie nowej tkanki kostniej, doprowadzając do znacznego przyrostu masy kostnej, co wykorzystano w leczeniu osteoporozy.
Według aktualnej wiedzy, znaczenie fluoru w organizmie wiąże się przede wszystkim z układem kostnym.
Pierwiastek ten zapobiega także próchnicy zębów poprzez zwiększenie ich odporności na działanie kwaśnego środowiska w jamie ustnej oraz przez wpływ na metabolizm bakterii płytki nazębnej.
Fluor – Właściwości, niedobór, nadmiar i źródła fluoru
Źródłem fluoru w diecie człowieka jest przede wszystkim woda pitna, a także fluorowe pasty do zębów.
Zawartość fluoru w żywności jest bardzo niska. Spośród produktów spożywczych dobrym źródłem fluoru jest herbata, produkty zbożowe, sery podpuszczkowe i ryby.
Efektywność wchłaniania fluoru z wody pitnej wynosi ponad 90%, jego przyswajalność z żywności wynosi zaledwie 60%, a absorpcja fluoru z past do zębów jest niemal całkowita.
Ponadto obecność magnezu, fosforu i aluminium zmniejszają wchłanianie fluoru z żywności.
Fluor – Właściwości, niedobór, nadmiar i źródła fluoru
Zbyt niskie spożycie fluoru prowadzi do zmniejszenia twardości szkliwa zębów, a także obniżenia wytrzymałości kości.
Niedostateczna podaż fluoru w wieku rozwojowym u dzieci nie ma wpływu na rozwój zębów, ale może powodować próchnicę.
Fluor – Właściwości, niedobór, nadmiar i źródła fluoru
Przedawkowanie fluoru stosowanego w dawkach profilaktycznych jest praktycznie niemożliwe. Duże dawki fluoru mogą prowadzić do pojawienia się szkliwa plamkowego, a także do rozwinięcia się fluorozy kości, która prowadzi do zwapnienia kości, więzadeł, ścięgien i błon międzykostnych.
Nadmiar fluorku sodu w leczeniu osteoporozy może powodować tworzenie się nieprawidłowej, słabej i podatnej na złamania kości.
W skrajnych przypadkach nadmiar fluoru w organizmie człowieka może doprowadzić do jego śmierci.
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice