Fit placuszki bananowe
Fit placuszki bananowe polecają się na śniadanie. Są szybkie w przygotowaniu, słodkie i sycące! Świetnie źródło potasu, magnezu i błonnika.
Składniki – Fit placuszki bananowe
- 50 g Jaja kurze całe – 1 sztuka
- 30 g Mąka pszenna, typ 1850 – 2 płaskie łyżki
- 120 g Banan – 1 sztuka
- 10 ml Olej rzepakowy – 1 łyżka
Przygotowanie
Czas przygotowania: 10 minut
- Ilość porcji: 1 porcja
- Sposób przygotowania:
-
Banana obierz i rozgnieć widelcem. Następnie dodaj jajko i mąkę. Wymieszaj. Można też wszystkie zmiksować blenderem. Jednak osobiście bardziej smakują mi placki kiedy są w nich wyczuwalne małe kawałki banana. Rozgrzej olej rzepakowy (może też być oliwa, olej kokosowy) i smaż na małym ogniu. Obróć na drugą stronę.
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 1 porcji z przepisu
Wartość energetyczna374 kcal
Białko ogółem11.02 g
Tłuszcz15.90 g
Węglowodany ogółem49.50 g
Błonnik pokarmowy5.28 g
Sód72.60 mg
Sól0.18 g
Potas642.50 mg
Wapń40.90 mg
Fosfor214.50 mg
Magnez75.00 mg
Żelazo2.63 mg
Cynk2.02 mg
Miedź0.25 mg
Mangan1.24 mg
Jod8.11 μg
Witamina A145.60 μg
Retinol135.00 μg
β-karoten64.10 μg
Witamina D0.85 μg
Witamina E3.75 mg
Tiamina0.21 mg
Ryboflawina0.42 mg
Niacyna2.59 mg
Witamina B60.57 mg
Foliany91.60 μg
Witamina B120.80 μg
Witamina C10.80 mg
- Bogate w: błonnik, potas, magnez
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
Dietetyk Katowice
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA &
Masaż Katowice