Drobiowe placuszki z amarantusem
Drobiowe placuszki z amarantusem to kolejna propozycja na mięsny obiad w innym wydaniu. Dodatkowo w tej wersji potrawa pozbawiona jest glutenu, a więc sprawdzi się u osób na diecie bezglutenowej. Jeżeli chcesz uniknąć nadmiaru tłuszczu to zawsze możesz przygotować placuszki bez użycia tłuszczu. Wystarczy, że użyjesz dobrej patelni z powłoką nieprzywierającą albo upieczesz placuszki z piekarniku.
Wymagane składniki Drobiowe placuszki z amarantusem
- 400g mięsa mielonego drobiowego – może być z indyka lub kurczaka
- jajko – jedna sztuka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- łyżka amarantusa ekspandowanego
- łyżka jogurtu naturalnego (jeśli ciasto wyjdzie za gęste-dodaj łyżkę więcej) – około 25g
- zioła – dowolne, do smaku
- ząbek czosnku
- koperek
- natka pietruszki
- łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki curry
- pieprz – do smaku
- sól – do smaku
Przygotowanie przepisu
- Czas przygotowania: 30min
-
Ilość porcji: 3 porcje
- Sposób przygotowania:
Czosnek należy przecisnąć przez praskę, a wszystkie zioła drobno porwać lub pokroić. Wszystkie składniki połączyć ze sobą dokładnie. Dopraw, aby potrawa nie była mdła. Smaży z obu stron na łyżce oliwy, na niewielkim ogniu do zrumienienia.
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice