Dieta śródziemnomorska
Dieta śródziemnomorska to plan żywieniowy, który rządzi się ściśle określonymi zasadami. Jednak dostosowanie się do wszystkich pozwala pozbyć się około czterech kilogramów w skali miesiąca, bez zbytniej straty witamin oraz minerałów. Najważniejsze założenia diety śródziemnomorskiej sprowadzają się do spożywania pięciu posiłków na dzień, dostarczania organizmowi nie więcej niż 40 gram tłuszczu oraz przynajmniej 1200 kalorii oraz spożywania produktów z dużą ilością błonnika, witaminy C oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zalecane są głownie dania, których indeks glikemiczny wynosi mniej aniżeli 55.
Dieta śródziemnomorska to starannie ułożony plan żywieniowy bogaty w czosnek, cebulę oraz oliwę z oliwek. Niestety dla mięsożerców, dieta ta prawie w całości wyklucza mięso czerwona. Jest natomiast bogata w ryby i mięso drobiowe. Niezwykle ważna jest w jej przypadku technika gotowania. Potrawy przygotowuje się piekąc w folii bądź rękawie, piekąc na ruszcie lub w piekarniku, a także gotując na parze. Dobrze zbilansowana dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, w tym witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.
W prezentowanej diecie prym wiodą: ciemne pieczywo, chude drobiowe mięso oraz tłuste ryby i owoce morza. W niewielkich ilościach zaleca się również nabiał i jaja, a także czerwone wino. Śródziemnomorski plan żywieniowy zyskał piano jednej z lepszych diet odchudzających, dostępnych na rynku. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stosować ją znacznie dłużej niż miesiąc czy dwa. W skrajnych przypadkach ludzie decydują się całkowicie zmienić swoje nawyki żywieniowe i pozostać na diecie śródziemnomorskiej do końca życia. Warto wspomnieć, że jest ona najlepszą możliwą profilaktyką chorób układu krążenia.
Plusy diety śródziemnomorskiej
Ma działanie antykancerogenne. Wiąże się ono z obecnością beta karotenu, witaminy E, witaminy C i selenu mających silne działanie przeciwutleniające
Ma również dużo błonnika – wiąże on nadmiar kwasów żółciowych, skraca czas pasażu przewodu pokarmowego, zmniejsza się znacząco ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego
Tłuszcze spożywane w diecie śródziemnomorskiej to przede wszystkim tłuszcze roślinne, głównie oliwa z oliwek. Stosowanie jej w diecie powoduje zwiększenie zdrowej frakcji cholesterolu HDL, przy czym nie ma wpływu na szkodliwą frakcję LDL – zmniejsza ryzyko zachorowania na niedokrwienną chorobę serca.
Wapń zawarty w serach i jogurtach jest bardzo dobrze przyswajalny, świetnie się wchłania.
Ryby, drób i jaja wnoszą do diety pełnowartościowe białko pochodzenia zwierzęcego
Minusy diety śródziemnomorskiej
Konieczność liczenia kalorii jeśli chcemy schudnąć.
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice