Dietetyczny karp z piekarnika
Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.
Dietetyczny karp z piekarnika
- karp 1 kg
- pęczek zielonej pietruszki
- 5 ząbków czosnku
- sól
- łyżka masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Dietetyczny karp z piekarnika – przygotowanie przepisu
Czas przygotowania: 50 minut
- Ilość porcji: 2 porcje
- Sposób przygotowania:
- Czosnek należy obrać, posiekać i utrzeć z solą. Sprawionego, oskrobanego i dokładnie umytego karpia (bez głowy i ogona ) w całości dokładnie natrzeć czosnkiem i odstawić na około 1godzinę do lodówki. W między czasie należy nagrzać piekarnik do temperatury 180’C. Naczynie żaroodporne trzeba posmarować masłem, a do wnętrza ryby włożyć ¾ pęczka natki pietruszki, rybę należy spiąć wykałaczkami. Teraz trzeba posmarować karpia olejem, delikatnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika na około 30 – 40 minut.
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji: 5 porcji z przepisu czyli około 200g karpia na porcję
Energia (kcal) 1346 kcal
Białko 183.97 g
Tłuszcz 63.36 g
Węglowodany ogółem 12.82 g
Błonnik pokarmowy 3.13 g
Cholesterol 737.20 mg
Sód 325.10 mg
Potas 4476.95 mg
Wapń 209.15 mg
Fosfor 2232.05 mg
Magnez 161.46 mg
Żelazo 9.95 mg
Cynk 9.75 mg
Miedź 1.38 mg
Mangan 0.83 mg
Jod 40.82 μg
Witamina A 1013.10 μg
Retinol 552.65 μg
Beta-karoten 2762.00 μg
Witamina D 50.11 μg
Witamina E 10.23 mg
Tiamina 0.79 mg
Ryboflawina 0.68 mg
Niacyna 15.88 mg
Witamina B6 1.81 mg
Foliany 186.70 μg
Witamina B12 20.00 μg
Witamina C 106.60 mg
- Bogate w: białko, tłuszcz, nienasycone kwasy tłuszczowe, potas,
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice