Dietetyczne gołąbki w sosie pomidorowym

Dietetyczne gołąbki w sosie pomidorowym

Dietetyczne gołąbki w sosie pomidorowym

Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.

Dietetyczne gołąbki w sosie pomidorowym – wymagane składniki

  • 105 g Cebula
  • 400 g Kapusta biała
  • 14 g Ksylitol Sante
  • 30 g Mąka pszenna pełnoziarnista – pełne ziarno Lubella
  • 600 g Mięso mielone wieprzowe z szynki Tesco
  • 115 ml Mleko spożywcze 2% tłuszczu
  • 400 g Pomidory puszka
  • 1 g Przyprawy – pieprz czarny, suszony
  • 100 g Ryż brązowy
  • 9 g Sól biała
  • 500 ml Bulion rosołowy

 

Dietetyczne gołąbki w sosie pomidorowym – przygotowanie przepisu

  • Czas przygotowania: 60 minut
  • Ilość porcji: 8

  • Sposób przygotowania:
    1. Z kapusty wyciąć głąb, zagotować wodę i gotować w niej kapustę. Po kilku minutach zdjąć liście, które są już miękkie. Należy zdjąć 8 liści bo tyle będzie sztuk gołąbków. Ryż gotować trochę krócej niż jest zalecane na opakowaniu. Zmielone wcześniej mięso doprawić pieprzem, solą, majerankiem, czosnkiem, dodać startą na tarce cebulę. Wymieszać farsz z ryżem i zawijać w liście kapusty. Następnie wyłożyć garnek pozostałymi liśćmi, włożyć gołąbki i zalać wodą – gotować przez ok. 40 minut. Pomidory podsmażyć na patelni aż puszczą sok i zgęstnieją, oddać bulion. Zmiksować. Na koniec dodać mleko, można doprawić ksylitolem, solą i pieprzem. Zagotować i zagęścić mąka.

Wartości odżywcze przepisy dietetyczne

  • Wartość odżywcza dla porcji : 8 porcji z przepisu
  • Wartość odżywcza dla 8 porcji:
    Energia (kcal) 1652 kcal
    Białko 153.32 g
    Tłuszcz 68.54 g
    Węglowodany ogółem 171.23 g
    Błonnik pokarmowy 27.56 g
    Cholesterol 9.20 mg
    Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 2.31 g
    Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 1.37 g
    Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 1.91 g
    Sód 3672.99 mg
    Potas 2601.79 mg
    Wapń 507.23 mg
    Fosfor 582.05 mg
    Magnez 244.24 mg
    Żelazo 5.46 mg
    Cynk 4.46 mg
    Miedź 0.64 mg
    Mangan 3.77 mg
    Jod 232.61 μg
    Witamina A 494.85 μg
    Beta-karoten 2795.96 μg
    Witamina D 0.02 μg
    Witamina E 12.48 mg
    Foliany 460.70 μg
    Witamina B12 0.46 μg
    Witamina C 291.66 mg
  • Bogate w: białko, węglowodany złożone, błonnik

Dla kogo przepis

Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:

W trakcie diety wielu osobom brakuje tradycyjnych dań, zwłaszcza z sosem. Nauczeni jesteśmy, że na diecie redukcyjnej sosy są niewskazane. To jednak nie prawda. Jeśli dobrze zbilansujemy posiłek, dodamy do niego dużo warzyw i pełnoziarnisty ryż to nic się nie stanie od 1 łyżki pełnoziarnistej mąki użytej w celu zagęszczenia. Grunt to wliczyć potrawę w dzienny bilans kaloryczny i możemy sobie od czasu do czasu pozwolić na bardziej tradycyjny obiad. Wystarczy tylko zamienić mięso i ryż na bardziej chude i wartościowe i możemy cieszyć się smakiem.

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA