Dieta w insulinooporności
Insulinooporoność to schorzenie charakteryzujące się zmniejszoną wrażliwością komórek organizmu na działanie produkowanej przez trzustkę insuliny. W konsekwencji prowadzi to do występowania hiperglikemii oraz jej powikłań.
Insulinooporność w większości przypadków występuje wraz z otyłością (w szczególności brzuszną).
Leczenie tego schorzenia oprócz farmakoterapii wymaga również stosowania diety z ograniczeniem węglowodanów łatwo przyswajalnych, która zmniejszy prawdopodobieństwo występowania zaburzeń glikemii.
Dieta w insulinooporności
Leczenie żywieniowe insulinooporności, wykazuje jeden z kluczowych elementów poprawy zdrowia pacjentów cierpiących na to schorzenie. Osoby, u których ponadto występuje otyłość, dzięki stosowaniu diety zlecanej przy występowaniu insulinooporności mają szansę, na redukcję masy cała, co w konsekwencji pozwoli na zwiększenie wrażliwości tkanek organizmu na działanie insuliny.
U pacjentów z insulinoopornością zaleca się redukcję udziału węglowodanów w diecie oraz tak niski jak to możliwe udział cukrów prostych. Ilość węglowodanów powinna stanowić około 40-50% energii.
Zaleca się, aby ich źródło stanowiły węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym.
Przy takim postępowaniu wzrasta w diecie udział energii pochodzącej z białek i tłuszczów. Ich ilość powinna wynosić kolejno: białka 20-25%, tłuszcze 25-35%.
Pacjenci w zależności od wyników krzywej glukozowej i insulinowej powinni spożywać od 3-5 posiłków dziennie.
Rozkład węglowodanów we wszystkich posiłkach powinien być równomierny, co pozwoli uniknąć wyrzutów dużej ilości insuliny jednorazowo jak i stanów zaburzenia glikemii.
Pacjenci zmagający się z tym schorzeniem powinni być zaznajomieni z pojęciem indeksu (IG) oraz ładunku (ŁG) glikemicznego. Pozwoli im to na świadomy wybór produktów o niskim indeksie glikemicznym w swojej diecie, gdyż te o wysokim są dla nich bardzo niewskazane i powodują negatywny wpływ na ich stan zdrowia.
Ponadto osoby cierpiące na insulinooporność w swoim żywieniu powinny uwzględniać produktu nieprzetworzone, pełnoziarniste, o wysokiej zawartości błonnika oraz niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych.
Dieta w insulinooporności
Zastosowanie powyższych zaleceń żywieniowych w diecie u osób cierpiących na insulinooporność stanowi jeden z kluczowych czynników poprawy stanu zdrowia tych pacjentów. Określona dieta pozwoli również zapobiec wystąpieniu powikłań spowodowanych rozwijającą się chorobą oraz w znaczny sposób poprawi jakość życia człowieka.
Dietetyk Katowice