Dieta w cukrzycy ciężarnych
Cukrzyca to grupa schorzeń charakteryzujące się hiperglikemią wynikającą z upośledzenia wydzielania lub działania insuliny w organizmie chorego.
Cukrzyca kobiet ciężarnych może występować jako cukrzyca przedciążowa lub jako hiperglikemia rozpoznana pierwszy raz u okresie trwania ciąży (najczęściej ustępująca po porodzie).
Kobiety chorujące na cukrzyce planujące ciąże powinny świadomie dołożyć wszelkich starań, aby w okresie trwania ciąży utrzymać glikemię na prawidłowym poziomie. Postępowanie lecznicze u kobiety ciężarnych z cukrzycą charakteryzuje się tymi samymi czynnikami, co postępowanie lecznicze u kobiety z rozpoznaną cukrzycą przed zajściem w ciążę.
Dieta w cukrzycy ciężarnych
Postawą leczenia kobiet ciężarnych z cukrzycą jest farmakoterapia oraz dieta z ograniczoną zawartością węglowodanów łatwo przyswajalnych.
Zapotrzebowanie energetyczne tych kobiet zależne jest od aktywności fizycznej oraz wieku.
Wynosi średnio 35 kcal/ kg należnej masy ciała/dobę.
Kobiety z nadwagą powinny w codziennym żywieniu zredukować podaż energii.
Stosunek składników odżywczych w codziennym żywieniu kobiety ciężarnej z cukrzycą powinien wynosić:
40-50% węglowodanów złożonych przyswajalnych, 20-30% tłuszcze (w tym powinny stanowić 50% tłuszcze roślinne), białko 30% zapotrzebowania energetycznego.
Spożycie cukrów prostych i łatwo przyswajalnych powinno być ograniczone do minimum, a rozkład węglowodanów złożonych na posiłki powinien być równomierny.
Dieta w cukrzycy ciężarnych
Suplementacja witamin oraz mikropierwiastków powinna być stosowana zgodnie z zaleconymi normami dla kobiet w ciąży.
U kobiet ciężarnych z cukrzycą powinien być zachowany prawidłowy przyrost masy ciała, wynoszący od 8 do 12 kg (zależnie od wyjściowej masy ciała przed ciążą).
Istotnym czynnikiem diety jest rozkład posiłków w ciągu dnia.
U kobiet ciężarnych z cukrzycą zaleca się spożycie 3 posiłków podstawowych. Dodatkowo pomiędzy tymi posiłkami powinny zostać spożyte 3 posiłki dodatkowe w postacie przekąsek.
Bardzo ważny jest posiłek dodatkowy spożywany po kolacji, najkorzystniej około godziny 22.00, który ma na celu zabezpieczyć kobietę przed wystąpieniem hipoglikemii nocnej. Niezależnie od występowania cukrzycy u kobiety ciężarnej, spożywanie alkoholu w czasie trwania ciąży jest bezwzględnie zabronione.
Stosowanie powyższych zaleceń żywieniowych oraz skutecznie dobrana farmakoterapia mają na celu prewencje stanów zagrażających życiu płodu oraz ograniczenie ryzyka wystąpienia cukrzycy u matki w późniejszym okresie życia.
Dietetyk Katowice