Dieta przy nadciśnieniu tętniczym
Nadciśnienie tętnicze to schorzenie układu krążenia charakteryzujące się stałym lub okresowym podwyższonym ciśnieniem krwi zarówno skurczowym jak i rozkurczowym. Uznaje się obecnie, że ciśnienie skurczowe powinno być mniejsze niż 140 mm Hg, a rozkurczowe nie powinno przekraczać 90 mm Hg. Należy wykonać kilka pomiarów by rozpoznanie było wiarygodne.
Niemal u wszystkich pacjentów rozpoznawane jest samoistne (pierwotne) nadciśnienie tętnicze, co oznacza, że przyczyna jest nieznana. Znane są jednak czynniki powodujące nadciśnienie tętnicze wtórne. Są to: ostry stres, alkohol, palenie tytoniu, choroby nerek, nadczynność tarczycy, nieprawidłowa dieta, otyłość, zatrzymanie sodu w organizmie.
Charakterystycznymi objawami przy nadciśnieniu tętniczym są: bóle oraz zawroty głowy, wzmożona pobudliwość, przyspieszona czynność serca.
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym – co jeść cierpiąc na nadciśnienie?
W nadciśnieniu tętniczym zaleca się poprawę jakości stylu życia, zaprzestanie palenia papierosów, ograniczenie spożycia alkoholu oraz unikanie stresu.
Z diety należy wykluczyć produkty podnoszące ciśnienie. Są to: kawa naturalna, mocna herbata oraz alkohol, produkty bogate w sól kuchenną tj.: słone paluszki, chipsy, chrupki, wędzone mięsa oraz ryby, kiszonki i żywność typu fast food.
Dieta powinna być odpowiednio zbilansowana oraz różnorodna. Należy pamiętać, iż dieta bogatobiałkowa podnosi ciśnienie tętnicze, zaś bogatowęglowodanowa obniża je. Istotą diety przy nadciśnieniu tętniczym jest ograniczenie sodu, co oznacza, że należy spożywać 1-3 g soli kuchennej dziennie. Jako zamiennik soli kuchennej w tym schorzeniu sprawdza się sól potasowa oraz przyprawy łagodne, ziołowe i aromatyczne tj.: czosnek, majeranek, zieloną pietruszkę, bazylię, a także koperek.
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym – co jeść cierpiąc na nadciśnienie?
Powinno się zwiększyć spożycie surowych warzyw oraz owoców, a zwłaszcza bogatych w potas tj.: banany, czarne porzeczki, brzoskwinie, pomidory, ziemniaki, suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soja). Wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego mają również otręby pszenne oraz owsiane (będące dobrym źródłem błonnika), czy orzechy włoskie.
Technikami gastronomicznymi w przygotowaniu posiłków powinny być: gotowanie, duszenie bez tłuszczu, pieczenie w folii lub pergaminie. Potrawy muszą być łatwo strawne, niezalegające w żołądku oraz niepowodujące wzdęć. Zaleca się spożywanie posiłków regularnie, co 3-4 h.
Dietetyk Katowice