Dieta przeciwgrzybicza
Czy dieta przeciwgrzybicza naprawdę pomaga w leczeniu zakażeń grzybiczych? Jednym z najczęstszych zakażeń jest kandydoza układu pokarmowego. W tym przypadku dieta może być pomocna.
Skąd te grzyby?
To nie jest tak, że grzyby posiadają tylko organizmy chore. Candida albicans są obecne w naszych jelitach, u każdego z nas. Grzyby te bytują na błonie śluzowej dróg oddechowych, a u kobiet w pochwie. Jednak spokojnie nasz organizm radzie sobie żeby grzyby nie namnażały się w zbyt dużych ilościach. Są one usuwane z organizmu w ten sam sposób jak bakterie patogenne.
Warunki sprzyjające grzybicy przewodu pokarmowego tworzą procesy gnilne zachodzące w jelitach i zaburzenie proporcji w ilości niektórych grzybów i bakterii bytujących w przewodzie pokarmowym.
Co sprzyja rozwojowi grzybów?
Po pierwsze główną przyczyną wzmożonego rozrostu drożdżaków jest przewlekłe stosowanie antybiotyków. Wg badań wtedy ilość drożdżaków wzrasta od 10 do 100 razy. Inne przyczyny przerostu Candidy to:
- stosowanie inhibitorów pompy protonowej (IPP) czyli tak zwane leki osłonowe, często stosowane w przypadku zgagi, problemów z tzw. nadkwasotą
- wziewnych glukokortykosteroidów
- cytostatyków
- doustna antykoncepcja hormonalna
- występowanie hiperglikemii ( w przypadku cukrzycy lub insulinooopornośći).
Większość cukrów prostych nie dociera do jelita grubego, które zasiedla ponad 90% mikroorganizmów przewodu pokarmowego. Cukry proste wchłaniają się głównie w jelicie cienkim, a to właśnie tam drożdże metabolizują niskocząsteczkowe węglowodany.
Z kolei błonnik jest łatwym źródłem energii dla mikrobiomu jelitowego i stanowi tzw. pożywkę dla „dobrych bakterii jelitowych”. Produktem fermentacji błonnika i skrobi są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. One mają właściwości antyoksydacyjne, antyrakowe i przeciwzapalne. Do tego odgrywają zasadniczą rolę w utrzymaniu homeostazy układu pokarmowego i odpornościowego. Dlatego eliminując błonnik z diety przyczyniasz się do nieprawidłowego rozrostu bakterii i grzybów.
Dodatkowo badania pokazują, że dieta o niskiej zawartości węglowodanów wpływa na funkcję białych krwinek. Białe krwinki w procesie fagocytozy wchłaniają komórki grzybów. Z kolei fagocytoza jest mechanizmem, który bez wystarczającej ilości glukozy po prostu nie zadziała. Dlatego długotrwałe i nieprawidłowo zbilansowane diety niskowęglowodanowe nie są wskazane przy drożdżycy. Ważne jest natomiast źródło węglowodanów.
Dieta przeciwgrzybicza w praktyce
Bardzo często przy kandydozie są polecane diety eliminacyjne. Należy zauważyć, że dieta w której ograniczamy całe grupy produktów zwiększa ryzyko niedoborów pokarmowych. A co za tym idzie, całkowitego pogorszeniu stanu zdrowia. Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu należy dostarczyć wszystkie składniki pokarmowe. Jednak niektóre badania wskazują, że ograniczenie węglowodanów w trakcie choroby zmniejsza ilość grzybów. Należy zauważyć, że nawet gdy zmniejszy ilość spożywanych węglowodanów to dieta powinna być tak zbilansowana, aby nie powodować niedoborów.
Ograniczyć na pewno powinniśmy węglowodany proste (żywność oczyszczona np. białe mąki, bułki, biały makaron, słodycze, żywność wysokoprzetworzona). Natomiast wielkim błędem jest ograniczenie węglowodanów złożonych. Przede wszystkim ze względu na korzystne działania krótkołańcuchowych kwasów o czym pisane wyżej.
Dieta z nadmierną ilością węglowodanów sprzyja zaburzeniom mikrobiomu jelitowego.
Często tematem spornym są owoce, które mimo, że naturalne to są jednak źródłem cukrów prostych. Oczywiście mogą być wpływ na rozwój grzybów, jednak brak jest badań, które potwierdziłyby tą zależność. Z drugiej strony owoce zawierają błonnik, który działa korzystnie na mikroflorę jelitową. Rozsądne zatem wydaje się zmniejszenie ich spożycia, ale nie całkowita eliminacja z diety.
Probiotyki czy dieta przeciwgrzybicza?
W zasadzie to najlepiej sprawdzi się jedno i drugie. W walce z kandydozą warto wspomóc się preparatami probiotycznymi. Wśród szczepów które wykazują szczególne właściwości wyróżniamy:
- bakterie z rodziny Lactobacillus (Lactobacillus fermentum, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus acidophilus)
- Bifidobacterium
- drożdże z rodzaju Saccharomyces
Najlepszym naturalnym źródłem bakterii z rodziny Lactobacillus są fermentowane produkty mleczne np. jogurty, kefiry, maślanki oraz kiszonki np. kiszona kapusta czy kiszone ogórki.
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice