Czosnkowy krem z soczewicy i brokułów
Czosnkowy krem z soczewicy i brokułów to szybka i smaczna zupa. Jej bazą jest wywar warzywny. Aby zaoszczędzić czas możesz wykorzystać eko kostkę rosołową z dobrym składem lub użyć samej wody. Krem jest bogaty w błonnik oraz białko. Jest też świetnym źródłem żelaza.
Składniki – Czosnkowy krem z soczewicy i brokułów
- 150 g Brokuły
- 350 ml Bulion warzywny lub woda
- 12 g Czosnek
- 4 g Korzeń imbiru, surowy
- 20 g Migdały płatki/pestki dyni/słonecznik
- Pieprz czarny
- 45 g Soczewica czerwona
- Sól biała
- 60 g Włoszczyzna krojona w paski, mrożona lub inna mieszanka warzyw korzeniowych
Przygotowanie
Czas przygotowania: 30 minut
- Ilość porcji: 1 porcja
- Sposób przygotowania:
- Soczewicę ugotować w bulionie warzywnym lub w wodzie, później gotować pod przykryciem jeszcze przez 20 min. wraz z rozmrożoną włoszczyzną. Dodać brokuły podzielone na różyczki, obrany czosnek i imbir, gotować jeszcze przez ok. 10 min. Ugotowane warzywa zmiksować, doprawić solą i pieprzem, ponownie zmiksować. Posypać migdałami lub słonecznikiem/pestkami dyni.
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji :1 porcja z przepisu
Wartość energetyczna348 kcal Białko ogółem22.21 g Tłuszcz12.68 g Węglowodany ogółem41.92 g Błonnik pokarmowy9.25 g Sód828.76 mg Sól2.07 g Potas1360.89 mg Wapń170.27 mg Fosfor374.31 mg Magnez142.08 mg Żelazo5.24 mg Cynk3.12 mg Miedź0.73 mg Mangan2.09 mg Jod69.08 μg Witamina A642.27 μg Retinol0.00 μg β-karoten3858.70 μg Witamina D0.00 μg Witamina E7.33 mg Tiamina0.16 mg Ryboflawina0.23 mg Niacyna3.25 mg Witamina B60.66 mg Foliany212.11 μg Witamina B120.00 μg Witamina C137.07 mg
- Bogate w: białko, błonnik, żelazo, magnez
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice