Czekolada bez cukru

Czekolada bez cukru

Czekolada bez cukru

Czekolada bez cukru

Czekolada bez cukru wydaje się produktem idealnym. Na rynku obecnie mamy dostępny szeroki wybór czekolad bez cukru. Za słodki smak takiego produktu odpowiadają substancje słodzące: ksylitol, erytrytol, stewia czy maltitol. Te substancje wyróżniają się mniejszą kalorycznością i indeksem glikemicznym w porównaniu do białego cukru. Z tego względu będą to idealne zamienniki dla osób chorujących na cukrzycę, insulinooporność czy dbających o linię. Takie czekolady znajdą się również w koszykach zakupowych osób, które zwracają uwagę na to co znajduje się na ich talerzu.

Aktualnie w marketach, jak i też w sklepach ze zdrową żywnością w dziale produktów „bez dodatku cukru” możemy spotkać czekolady mleczne, gorzkie, białe, z przeróżnymi dodatkami w postaci owoców czy orzechów.

PRZEGLĄD CZEKOLAD BEZ CUKRU DOSTĘPNYCH NA RYNKU:

Czekolady mleczne:

1. Czekolada mleczna bez cukru z orzechami RED 100g

Składniki: substancje słodzące: maltitol, erytrytol, substancja wypełniająca: polidekstroza, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, mleko pełne w proszku, mleko odtłuszczone w proszku, kawałki orzechów laskowych 2%, tłuszcz mleczny, kawałki orzechów makadamia 1%, emulgatory: lecytyna (z soi), E476, aromaty, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe.

2. Czekolada mleczna bez dodatku cukru Magnetic, 90g

Składniki: substancja słodząca-maltitole, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku pełne, serwatka w proszku z mleka, miazga kakaowa, substancja słodząca-glikozydy stewiolowe, emulgator-lecytyny ze słonecznika, ekstrakt z wanilii. Masa kakaowa minimum 36%.

Komentarz:
Czekolada nr 1 posiada zdecydowanie dłuższy skład, a w nim ukryta E476 – polirycynooleinian poliglicerolu – emulgator i stabilizator, dzięki któremu można uzyskać odpowiednią konsystencję produktu stosując mniejszą ilość masła kakaowego. Również zawartość orzechów pozostawia wiele do życzenia.
Zatem nr 2 jest tutaj lepszym wyborem.

Czekolady gorzkie:

1. Czekolada gorzka ze stewią Torras 100g

Składniki: miazga kakaowa, słodziki (erytrytol 29,5%, glikozyd stewiolowy 0,027%) masło kakaowe, inulina, odtłuszczone kakao, emulgator (lecytyna sojowa), aromat (waniliowy). Masa kakaowa min. 60%.

2. Czekolada ciemna 85% Cavalier, bez cukru, 85g

Składniki: miazga kakaowa, błonnik pokarmowy (dekstryna, inulina, oligofruktoza), substancje słodzące (erytrytol, glikozydy stewiolowe), tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (z soi), aromat.
Masa kakaowa minimum 80%.

Komentarz:
Czekolada nr 4 jest godna uwagi ze względu na wyższą zawartość masy kakaowej.

Czekolady białe:

1. CZEKOLADA BIAŁA BEZ CUKRU Z TRUSKAWKAMI 125gTorras

Składniki: substancja słodząca (maltitol), tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, inulina, liofilizowane truskawki (2%), emulgator (lecytyna słonecznikowa), aromaty naturalne (waniliowy i truskawkowy).

Komentarz:
Biała czekolada z uwagi na to, iż nie posiada kakao (jedynie masło kakaowe) nie wykazuje właściwości antyoksydacyjnych, nie zawiera też witamin i minerałów.

Czekolada bez cukru mleczna kontra klasyczna czekolada mleczna

CZEKOLADA MLECZNA VS CZEKOLADA MLECZNA BEZ CUKRU

  Wawel Czekolada mleczna 100 g Wawel Czekolada bez dodatku cukru mleczna 100 g
Składniki cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku pełne, miazga kakaowa, tłuszcz roślinny (Shea), tłuszcz mleczny, emulgatory: lecytyny (z soi), Masa kakaowa minimum 30%, Oprócz tłuszczu kakaowego zawiera tłuszcze roślinne substancja słodząca: maltitol, tłuszcz kakaowy, MLEKO w proszku pełne , miazga kakaowa, serwatka w proszku (z MLEKA), emulgator: lecytyny (z SOI), Masa kakaowa minimum 36%
Wartość energetyczna na 100g 557kcal 496kcal
Tłuszcz 35g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 21 g

35g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 21 g

Węglowodany 53 g

w tym cukry: 52 g

53 g

w tym cukry: 13 g

Białko 6,4g 6,7 g

 

Czekolada mleczna bez cukru:

  • zawiera mniej kilokalorii na 100g
  • ma większą zawartość masy kakaowej
  • zawiera o 39g mniej cukru na 100g

Czekolada bez cukru gorzka kontra klasyczna gorzka czekolada

CZEKOLADA GORZKA VS CZEKOLADA GORZKA BEZ CUKRU

  Wawel Czekolada gorzka 70 % Cocoa 90 g Wawel Czekolada gorzka 70 % Cocoa bez dodatku cukru 90 g
Składniki miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (ze słonecznika), Masa kakaowa minimum 70 % miazga kakaowa, substancja słodząca: maltitol, tłuszcz kakaowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyny (ze słonecznika), Masa kakaowa minimum 70 %
Wartość energetyczna na 100g 576 kcal 503kcal
Tłuszcz 43 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 27g
39g

W tym kwasy tłuszczowe nasycone:24g

Węglowodany 32 g

W tym cukry: 28 g

34 g

W tym cukry 0,8 g

Białko 9,8g 9,7 g

 

Czekolada gorzka bez cukru:

  • zawiera mniej kilokalorii na 100g
  • ze względu na to, iż zawiera kakao o obniżonej zawartości tłuszczu ma mniej tłuszczu na 100g
  • zawiera o 27,2g mniej cukru na 100g

 

Podsumowując, od dawna wiadomo, że najlepsza czekolada to czekolada gorzka o zawartości masy kakaowej min. 70%. Przede wszystkim zawiera ona wiele witamin i minerałów m.in. magnez, cynk oraz dobroczynne flawonoidy. Są to przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki i tym samym spowalniają procesy starzenia, likwidują stany zapalne i zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Najlepszy skład takiej ciemnej tabliczki to miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy oraz cukier lub substancje słodzące. Zatem przy wyborze kierujmy się tym kryterium, by skład był krótki, a te substancje zajmowały pierwsze miejsca.

Artykuł opracowany przez praktykantkę: Karolinę Nachlik

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA