Czekolada bez cukru
Czekolada bez cukru wydaje się produktem idealnym. Na rynku obecnie mamy dostępny szeroki wybór czekolad bez cukru. Za słodki smak takiego produktu odpowiadają substancje słodzące: ksylitol, erytrytol, stewia czy maltitol. Te substancje wyróżniają się mniejszą kalorycznością i indeksem glikemicznym w porównaniu do białego cukru. Z tego względu będą to idealne zamienniki dla osób chorujących na cukrzycę, insulinooporność czy dbających o linię. Takie czekolady znajdą się również w koszykach zakupowych osób, które zwracają uwagę na to co znajduje się na ich talerzu.
Aktualnie w marketach, jak i też w sklepach ze zdrową żywnością w dziale produktów „bez dodatku cukru” możemy spotkać czekolady mleczne, gorzkie, białe, z przeróżnymi dodatkami w postaci owoców czy orzechów.
PRZEGLĄD CZEKOLAD BEZ CUKRU DOSTĘPNYCH NA RYNKU:
Czekolady mleczne:
1. Czekolada mleczna bez cukru z orzechami RED 100g
Składniki: substancje słodzące: maltitol, erytrytol, substancja wypełniająca: polidekstroza, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, mleko pełne w proszku, mleko odtłuszczone w proszku, kawałki orzechów laskowych 2%, tłuszcz mleczny, kawałki orzechów makadamia 1%, emulgatory: lecytyna (z soi), E476, aromaty, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe.
2. Czekolada mleczna bez dodatku cukru Magnetic, 90g
Składniki: substancja słodząca-maltitole, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku pełne, serwatka w proszku z mleka, miazga kakaowa, substancja słodząca-glikozydy stewiolowe, emulgator-lecytyny ze słonecznika, ekstrakt z wanilii. Masa kakaowa minimum 36%.
Komentarz:
Czekolada nr 1 posiada zdecydowanie dłuższy skład, a w nim ukryta E476 – polirycynooleinian poliglicerolu – emulgator i stabilizator, dzięki któremu można uzyskać odpowiednią konsystencję produktu stosując mniejszą ilość masła kakaowego. Również zawartość orzechów pozostawia wiele do życzenia.
Zatem nr 2 jest tutaj lepszym wyborem.
Czekolady gorzkie:
1. Czekolada gorzka ze stewią Torras 100g
Składniki: miazga kakaowa, słodziki (erytrytol 29,5%, glikozyd stewiolowy 0,027%) masło kakaowe, inulina, odtłuszczone kakao, emulgator (lecytyna sojowa), aromat (waniliowy). Masa kakaowa min. 60%.
2. Czekolada ciemna 85% Cavalier, bez cukru, 85g
Składniki: miazga kakaowa, błonnik pokarmowy (dekstryna, inulina, oligofruktoza), substancje słodzące (erytrytol, glikozydy stewiolowe), tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (z soi), aromat.
Masa kakaowa minimum 80%.
Komentarz:
Czekolada nr 4 jest godna uwagi ze względu na wyższą zawartość masy kakaowej.
Czekolady białe:
1. CZEKOLADA BIAŁA BEZ CUKRU Z TRUSKAWKAMI 125gTorras
Składniki: substancja słodząca (maltitol), tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, inulina, liofilizowane truskawki (2%), emulgator (lecytyna słonecznikowa), aromaty naturalne (waniliowy i truskawkowy).
Komentarz:
Biała czekolada z uwagi na to, iż nie posiada kakao (jedynie masło kakaowe) nie wykazuje właściwości antyoksydacyjnych, nie zawiera też witamin i minerałów.
Czekolada bez cukru mleczna kontra klasyczna czekolada mleczna
CZEKOLADA MLECZNA VS CZEKOLADA MLECZNA BEZ CUKRU
Wawel Czekolada mleczna 100 g | Wawel Czekolada bez dodatku cukru mleczna 100 g | |
Składniki | cukier, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku pełne, miazga kakaowa, tłuszcz roślinny (Shea), tłuszcz mleczny, emulgatory: lecytyny (z soi), Masa kakaowa minimum 30%, Oprócz tłuszczu kakaowego zawiera tłuszcze roślinne | substancja słodząca: maltitol, tłuszcz kakaowy, MLEKO w proszku pełne , miazga kakaowa, serwatka w proszku (z MLEKA), emulgator: lecytyny (z SOI), Masa kakaowa minimum 36% |
Wartość energetyczna na 100g | 557kcal | 496kcal |
Tłuszcz | 35g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 21 g |
35g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 21 g |
Węglowodany | 53 g
w tym cukry: 52 g |
53 g
w tym cukry: 13 g |
Białko | 6,4g | 6,7 g |
Czekolada mleczna bez cukru:
- zawiera mniej kilokalorii na 100g
- ma większą zawartość masy kakaowej
- zawiera o 39g mniej cukru na 100g
Czekolada bez cukru gorzka kontra klasyczna gorzka czekolada
CZEKOLADA GORZKA VS CZEKOLADA GORZKA BEZ CUKRU
Wawel Czekolada gorzka 70 % Cocoa 90 g | Wawel Czekolada gorzka 70 % Cocoa bez dodatku cukru 90 g | |
Składniki | miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (ze słonecznika), Masa kakaowa minimum 70 % | miazga kakaowa, substancja słodząca: maltitol, tłuszcz kakaowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyny (ze słonecznika), Masa kakaowa minimum 70 % |
Wartość energetyczna na 100g | 576 kcal | 503kcal |
Tłuszcz | 43 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 27g |
39g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone:24g |
Węglowodany | 32 g
W tym cukry: 28 g |
34 g
W tym cukry 0,8 g |
Białko | 9,8g | 9,7 g |
Czekolada gorzka bez cukru:
- zawiera mniej kilokalorii na 100g
- ze względu na to, iż zawiera kakao o obniżonej zawartości tłuszczu ma mniej tłuszczu na 100g
- zawiera o 27,2g mniej cukru na 100g
Podsumowując, od dawna wiadomo, że najlepsza czekolada to czekolada gorzka o zawartości masy kakaowej min. 70%. Przede wszystkim zawiera ona wiele witamin i minerałów m.in. magnez, cynk oraz dobroczynne flawonoidy. Są to przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki i tym samym spowalniają procesy starzenia, likwidują stany zapalne i zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Najlepszy skład takiej ciemnej tabliczki to miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy oraz cukier lub substancje słodzące. Zatem przy wyborze kierujmy się tym kryterium, by skład był krótki, a te substancje zajmowały pierwsze miejsca.
Artykuł opracowany przez praktykantkę: Karolinę Nachlik
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice