By schudnąć należy ograniczyć węglowodany: prawda czy mit?
Ostatnie lata to era diet niskowęglowodanowych, a motto brzmi: by schudnąć należy ograniczyć węglowodany. Na fali ich popularności utarło się przekonanie, że węglowodany zagrażają sukcesowi każdej kuracji odchudzającej. Czy rzeczywiście węglowodany są tak złe jak je malują? Węglowodany to związki głównie pochodzenia roślinnego, które syntetyzowane są z dwutlenku węgla i wody w procesie fotosyntezy pod wpływem światła. Węglowodany potocznie nazywane są cukrami, a ze względu na budowę dzielimy je na cukry proste i złożone. Ich podstawowym zadaniem jest dostarczenie organizmowi energii w postaci glukozy, która jest niezbędna do pracy mózgu oraz prawidłowego funkcjonowania czerwonych krwinek. Co więcej, produkty będące bogate w węglowodany, stanowią również źródło wielu witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Skąd więc wzięło się przekonanie o szkodliwości węglowodanów?
By schudnąć należy ograniczyć węglowodany: prawda czy mit?
Odpowiedzią na to pytanie może być coraz popularniejsza praktyka szufladkowania wszystkich węglowodanów jako tych złych i szkodliwych. Pamiętajmy jednak, że węglowodany to dość szeroka grupa i znajdziemy w niej także takie produkty, które dla naszego organizmu są wręcz niezbędne. Mowa o węglowodanach złożonych. Najwięcej jest ich w makaronach, produktach pełnoziarnistych, razowych, w grubych kaszach. Ich unikatową właściwością jest to, że są trawione powoli. Dzięki temu uwalniana z nich energia trafia do komórek stopniowo w niewielkich dawkach, przez co organizm nie ma potrzeby odkładania ich w postaci tłuszczu. Aktualne zalecenia żywieniowe mówią, że węglowodany powinny stanowić przynajmniej 45-60% energii, a głównym ich źródłem powinny być produkty skrobiowe. Natomiast węglowodany proste i dwucukry powinny stanowić 15-25% energii i pochodzić z produktów naturalnie je zawierających np. nabiale czy owocach. Cukry dodane (obecne np. w napojach, wyrobach cukierniczych, słodyczach, płatkach śniadaniowych) nie powinny dostarczać więcej energii niż 10%. Niestety w dzisiejszych czasach spożycie cukrów prostych znacznie przewyższa ustalone normy, a to właśnie ich nadmierne spożycie sprzyja rozwojowi takich chorób jak otyłość czy cukrzyca.
By schudnąć należy ograniczyć węglowodany: prawda czy mit?
Podsumowując, zamiast całkowicie wykluczać węglowodany z diety, lepiej skupić się na ich jakości. Węglowodany należy wybierać świadomie, rezygnując z nadmiaru cukrów prostych na rzecz tych złożonych, obecnych w zbożach, kaszach, makaronach czy warzywach. Włączenie tychże produktów do diety może zapewnić dobre samopoczucie, długo utrzymujące się uczucie sytości, a nawet redukcję zbędnych kilogramów.
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice