Bób z dodatkami
Bób z dodatkami to propozycja na obiad. Większość osób je bób samodzielnie, bez dodatków. Tutaj proponuję bób z dodatkami, aby był to lepiej zbilansowany posiłek.
Składniki – Bób z dodatkami
- 1000 g Bób
- 420 g Cebula – 3-4 sztuki
- 980 ml Kefir, 2% tłuszczu – 4 szklanki
- 25 ml Oliwa z oliwek – 2, 5 łyżki
- Pieprz czarny, do smaku
- 140 g Pietruszka, liście
- Sól biała, do smaku
Przygotowanie Bób z dodatkami
Czas przygotowania: 15 minut
- Ilość porcji: 4 porcje
- Sposób przygotowania:
-
Cebulę i natkę pietruszki kroimy w drobne kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię dusząc chwilę. Doprawiamy zawartość patelni do smaku. W międzyczasie gotujemy bób w osolonej wodzie przez 10 min. Po ugotowaniu bobu dodajemy go do cebuli i natki na patelnię i delikatnie podsmażamy całość. Tak zrobiony bób smakuje najlepiej ze szklanką kefiru
-
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 4 porcje z przepisu
Wartość energetyczna1684 kcal Białko ogółem116.36 g Tłuszcz50.76 g Węglowodany ogółem227.80 g Błonnik pokarmowy70.96 g Sód8292.48 mg Sól20.80 g Potas5288.12 mg Wapń1990.84 mg Fosfor1473.60 mg Magnez526.36 mg Żelazo29.72 mg Cynk21.40 mg Miedź2.36 mg Mangan5.28 mg Jod605.68 μg Witamina A1708.04 μg Retinol137.20 μg β-karoten9452.12 μg Witamina D0.28 μg Witamina E12.84 mg Tiamina1.48 mg Ryboflawina2.40 mg Niacyna35.68 mg Witamina B61.68 mg Foliany1808.44 μg Witamina B124.92 μg Witamina C594.00 mg
- Bogate w: białko, błonnik, potas, witamina C, żelazo, foliany
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice