Aspartam jest rakotwórczy: prawda czy mit?
Aspartam jest rakotwórczy – grzmią gazety i media społecznościowa. A jaka jest prawda?
Aspartam to niskokaloryczna substancja słodząca o kodzie E951, która pozwala na zaspokojenie słodkiego smaku bez zwiększania kaloryczności spożywanych posiłków. Ułatwia zmniejszenie dobowego spożycia energii oraz nie powoduje poposiłkowych wzrostów stężenia glukozy. Dzięki temu sprzyja uzyskaniu redukcji masy ciała przez osoby otyłe i kontroli glikemii chorym na cukrzycę. Aspartam dodaje się do wielu produktów spożywczych, takich jak napoje gazowane i izotoniczne, wody mineralne smakowe, niektóre piwa, większości gum do żucia, niektóre dropsy i drażetki, a także jogurty, rozpuszczalne kawy i herbaty. Warto mieć również świadomość, że aspartam można też znaleźć w niektórych lekach, choćby w tabletkach do ssania czy preparatach do przygotowania roztworu doustnego na przeziębienie.
Aspartam jest rakotwórczy: prawda czy mit?
Na przestrzeni lat prowadzono różnorodne badania dotyczące aspartamu. Niektóre z nich wskazywały na to, że aspartam może być substancją przyczyniającą się do rozwoju nowotworów (spożycie tej substancji wiązano z występowaniem między innymi nowotworów mózgu oraz układu limfatycznego). Jednak po pewnym czasie naukowcy zaczęli je krytykować. Przede wszystkim dlatego, że naukowcy przeprowadzili badania na szczurach, u których inaczej wygląda układ enzymatyczny w porównaniu do układu ludzkiego. Dodatkowo w naukowców w badaniach użyto o wiele większe dawki aspartamu niż normalnie są dopuszczone do produkcji spożywczej.
Aspartam jest rakotwórczy: prawda czy mit?
Wiele osób się zastanawia – Aspartam jest rakotwórczy ? Czy aspartam jest więc całkowicie bezpieczny? Nie zawsze. Potwierdzonym naukowo faktem jest jego szkodliwość w przypadku osób chorych na fenyloketonurię. Aspartam rozkłada się w organizmie na dwa aminokwasy: kwas asparginowy oraz fenyloalaninę. Fenyloalanina nie jest przyswajana przez chorych na fenyloketonurię. Nadmiar gromadzącej się, niemetabolizowanej przez organizm fenyloalaniny prowadzi u chorych do zaburzeń neurologicznych.
Aspartam może być szkodliwy także wtedy, gdy poddasz go obróbce cieplnej. Ze słodzika wydziela się wówczas trująca diketopiperazyna. Właśnie dlatego aspartamem powinno słodzić się tylko zimne napoje, jogurty, niektóre wyroby farmaceutyczne (np. tabletki musujące), żywność gotową do spożycia itp. Nie zawierają go za to produkty przeznaczone do gotowania czy pieczenia. Także, aby zachować bezpieczeństwo należy nie poddawać go obróbce termicznej. Mimo bezpieczeństwa aspartamu, warto zwrócić uwagę na resztę składu produktu. O ile aspartam w przykładowej Coca-Coli będzie bezpieczny, o tyle są inne związki, które nie są wskazane. Także jak zawsze ważne jest umiar i zdrowy rozsądek.