Szybka zupa pomidorowa z ryżem
Szybka zupa pomidorowa z ryżem to zupa gotowa w 20 minut. Często rezygnujemy z zup, bo zrobienie wywaru wydaje się nam czasochłonne. Z pomocą mogą przyjść kostki rosołowe, które idzie obecnie kupić z całkiem dobrym składem. Dobrze sprawdzają się w tej roli kostki z firmy Bioaza, a także piramidki smaku, które dostępne są np. w Lidlu.
Szybka zupa pomidorowa z ryżem
- 1 g Bazylia, suszona
- 1 g Pieprz czarny
- 6 g Pietruszka, natka
- 400 g Pomidory krojone bez skórki w soku pomidorowym, puszka (w sezonie można użyć zmiksowanych świeżych owoców) można także skorzystać z przecieru pomidorowego (nie mylić z koncentratem)
- 100 g Ryż brązowy (jeśli wolisz makaron, możesz użyć razowego makaronu)
- 1 g Sól
- 40 ml Śmietanka kremowa, 30% tłuszczu
Szybka zupa pomidorowa z ryżem – przygotowanie przepisu
Czas przygotowania: 20 minut- Ilość porcji: 2 porcje
- Sposób przygotowania:
-
Do garnka wlać wodę, dodać kostkę rosołową z dobrym składem. Zagotować. Następnie do garnka dodać pomidory w puszce. Całość doprawić solą, pieprzem, suszoną bazylią. Gotować całość. W międzyczasie ugotować ryż. Zupę zmiksować. Zabielić śmietanką. Podawać z natką pietruszki i gotowanym ryżem.
-
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 2 porcje z przepisu
- Bogate w: węglowodany, błonnik, potas,