Pasta z makreli
Pasta z makreli w sam raz nadaje się na śniadanie lub kolację do kanapek. Jest szybka i prosta w przygotowaniu. Dodatkowo bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe sprawdzi się w diecie dorosłych jak i dzieci.
Pasta z makreli
- 50 g Cebula – pół sztuki
- 12 g Koper ogrodowy – 3 łyżeczki
- 125 g Makrela, wędzona – jedna sztuka
- 10 g Musztarda – jedna łyżeczka
- 30 g Ogórek kwaszony – pół sztuki
- 5 ml Oliwa z oliwek – jedna łyżeczka
- Sól biała – do smaku
- Pieprz – do smaku
Pasta z makreli – przygotowanie przepisu
Czas przygotowania: 15 minut
- Ilość porcji: 2 porcje
- Sposób przygotowania:
-
Cebulę obrać, zmiksować z obranym ze skóry ogórkiem kiszonym. Dorzucić makrelę (wcześniej pozbawioną skóry i ości), dodać musztardę i oliwę. Zmiksować na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem wg smaku. Dodać posiekany koperek. Wymieszać.
-
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 2 porcje z przepisu
Wartość energetyczna365 kcal Białko ogółem27.79 g Tłuszcz25.28 g Węglowodany ogółem6.96 g Błonnik pokarmowy1.57 g Sód2141.79 mg Sól5.36 g Potas497.97 mg Wapń41.62 mg Fosfor338.35 mg Magnez70.68 mg Żelazo2.39 mg Cynk1.24 mg Miedź0.27 mg Mangan0.27 mg Jod74.08 μg Witamina A115.60 μg Retinol67.50 μg β-karoten288.00 μg Witamina D10.50 μg Witamina E1.95 mg Tiamina0.24 mg Ryboflawina0.50 mg Niacyna10.12 mg Witamina B60.69 mg Foliany29.52 μg Witamina B1212.13 μg Witamina C7.92 mg
- Bogate w: białko, tłuszcze nienasycone
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice