Curry z tofu
Curry z tofu to wegańska wersja popularnej wschodniej potrawy. Duża ilość przypraw działa rozgrzewająco. Witamina C z papryki poprawia wchłanianie żelaza w tym posiłku. Oczywiście można paprykę zamienić także na inne warzywa, np. takie, które aktualnie mamy w domu (przykładowo cukinia, pieczarki, brokuły). Ryż można zamienić także na makaron.
Curry z tofu
- 50 g Cebula – pół sztuki
- 3 g Curry, w proszku
- 4 g Kurkuma, mielona
- 200 g Mleczko kokosowe – pół puszki
- 10 ml Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- 1 g Papryka chili, w proszku
- 110 g Papryka czerwona – pół sztuki
- 1 g Papryka, w proszku
- 1 g Pieprz czarny
- 100 g Ryż basmati lub brązowy – 1 woreczek
- 200 g Ser sojowy, tofu
- 1 g Sól biała
- 10 g Szczypiorek
Curry z tofu – przygotowanie przepisu
Czas przygotowania: 20 minut
- Ilość porcji: 2 porcje
- Sposób przygotowania:
-
Na oliwie przysmażyć posiekaną cebulę, paprykę i pokrojone w niewielką kostkę tofu. Dodać przyprawy (najlepiej paprykę ostrą i wędzoną, może też być słodka, kurkumę lub curry), wymieszać. Dolać mleczko kokosowe i podgrzewać aż sos się zredukuje. Podawać z ugotowanym ryżem i posiekanym szczypiorem.
-
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 2 porcje z przepisu
Wartość energetyczna1047 kcal Białko ogółem35.83 g Tłuszcz48.44 g Węglowodany ogółem116.99 g Błonnik pokarmowy6.76 g Sód467.29 mg Sól0.99 g Potas938.09 mg Wapń445.28 mg Fosfor521.17 mg Magnez498.55 mg Żelazo15.53 mg Cynk4.32 mg Miedź1.02 mg Mangan3.24 mg Jod25.85 μg Witamina A682.26 μg Retinol0.00 μg β-karoten4292.55 μg Witamina D0.00 μg Witamina E7.43 mg Tiamina0.08 mg Ryboflawina0.48 mg Niacyna3.28 mg Witamina B60.75 mg Foliany119.52 μg Witamina B120.00 μg Witamina C165.57 mg
- Bogate w: błonnik, białko, wapń, magnez, żelazo, witamina C,
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice