Koktajl pomarańczowy
Koktajl pomarańczowy jest idealny na każdą porę. Latem orzeźwiający. A jesienią można wzbogacić go imbirem i cynamonem by miał działanie rozgrzewające. Można go dowolnie modyfikować i np. w diecie na insulinooporność dodać źródło tłuszczu np. orzechy. W diecie wegańskiej jogurt można zamienić na jogurt kokosowy lub sojowy.
Składniki – Koktajl pomarańczowy
- 250 g Jogurt naturalny
- 240 g Pomarańcza – 1 sztuka
Przygotowanie Koktajl pomarańczowy
Czas przygotowania: 5 minut
- Ilość porcji: 1 porcja
- Sposób przygotowania:
-
Obierz pomarańczę i rozdrobnij na małe kawałeczki. Dodaj jogurt naturalny. Zmiksuj. Można doprawić imbirem, cynamonem. Jeśli jest mało słodki dodaj ksylitol/erytrytol/stewię.
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 1 porcja z przepisu
Wartość energetyczna243 kcal
Białko ogółem13.41 g
Tłuszcz4.23 g
Węglowodany ogółem39.62 g
Błonnik pokarmowy4.56 g
Sód7.20 mg
Sól0.02 g
Potas439.20 mg
Wapń79.20 mg
Fosfor55.20 mg
Magnez28.80 mg
Żelazo0.96 mg
Cynk0.36 mg
Miedź0.17 mg
Mangan0.07 mg
Jod2.88 μg
Witamina A45.60 μg
Retinol0.00 μg
β-karoten273.60 μg
Witamina D0.00 μg
Witamina E0.46 mg
Tiamina0.19 mg
Ryboflawina0.07 mg
Niacyna0.48 mg
Witamina B60.24 mg
Foliany72.00 μg
Witamina B120.00 μg
Witamina C117.60 mg
- Bogate w: błonnik, wapń, witamina C
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
Dietetyk Katowice
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA &
Masaż Katowice