Owsianka z warzywami
Owsianka z warzywami. Brzmi smacznie czy może dziwnie? Większość przyzwyczajona jest do owsianki spożywanej na słodko. Tym razem pokusimy się o wytrawną wersję.
Składniki – Owsianka z warzywami
- 30 g Płatki owsiane
- 20 g Szczypiorek
- 5 g Czosnek
- 200 g Jogurt naturalny
- 30 g Ser twarogowy chudy
- 12 g Pietruszka, liście
- 170 g Pomidor
- 1 g Pieprz czarny
- 15 g Rzodkiewka
- 100 g Seler naciowy
- 1 g Sól
Przygotowanie Owsianka z warzywami
Czas przygotowania: 10 minut
- Ilość porcji: 1 porcja
- Sposób przygotowania:
-
Płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw, żeby spęczniały. W tym czasie przygotuj twarożek. Biały ser wymieszaj z jogurtem naturalnym. Posiekaj szczypiorek. Wyciśnij czosnek. Wymieszaj z jogurtem. Do płatków dodaj tak przygotowany twarożek, pokrojone pomidory, rzodkiewkę oraz selera naciowego. Przypraw solą i pieprzem. Możesz też dodać inne, wybrane przez siebie przyprawy.
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 1 porcja z przepisu
Wartość energetyczna353 kcal
Białko ogółem22.96 g
Tłuszcz9.95 g
Węglowodany ogółem47.46 g
Błonnik pokarmowy7.74 g
Cholesterol0.60 mg
Sól3.14 g
Potas1144.39 mg
Wapń155.56 mg
Fosfor296.40 mg
Magnez93.19 mg
Żelazo3.70 mg
Cynk2.20 mg
Miedź0.43 mg
Mangan1.83 mg
Jod77.32 μg
Witamina A415.61 μg
Retinol1.20 μg
β-karoten2482.55 μg
Witamina D0.01 μg
Witamina E3.52 mg
Tiamina0.20 mg
Ryboflawina0.36 mg
Niacyna2.85 mg
Witamina B60.51 mg
Foliany127.62 μg
Witamina B120.27 μg
Witamina C76.66 mg
- Bogate w: białko, błonnik, potas, witamina A, witamina C
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
Dietetyk Katowice
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA &
Masaż Katowice