Chili sin carne
Chili sin carne to pomysł na tradycyjne chili con carne w wersji wegetariańskiej. Jedna porcja to tylko 270 kcal. Najlepiej podawać z ryżem.
Składniki – Chili sin carne
- 50 g Cebula
- 10 g Czosnek
- 240 g Fasola konserwowa czerwona
- 20 ml Olej rzepakowy
- 6 g Papryka chili
- Czerwona papryka 120 g
- Zielona papryka 120 g
- Żółta papryka 120 g
- 400 g Pomidory w puszce
- 2 g Kmin rzymski, suszony
- 2 g Oregano, suszone
- 1 g Pieprz czarny
- 1 g Sól biała
- Cynamon
- 280 g Kukurydza, konserwowa
- 400 g Przecier pomidorowy
Przygotowanie Chili sin carne
Czas przygotowania: 40 minut
- Ilość porcji: 4 porcje
- Sposób przygotowania:
-
Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy uprzednio posiekaną bardzo drobno cebulę razem z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy oregano, kmin oraz paprykę chilli i szczyptę cynamonu. Dodajemy pomidory, paprykę i przecier. Wszystko dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy odsączoną fasolę, kukurydzę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 4 porcji z przepisu
Wartość energetyczna1072 kcal
Białko ogółem47.09 g
Tłuszcz28.38 g
Węglowodany ogółem174.32 g
Błonnik pokarmowy33.86 g
Cholesterol0.00 mg
Sód3726.20 mg
Sól2.89 g
Potas3741.67 mg
Wapń367.12 mg
Fosfor634.28 mg
Magnez268.01 mg
Żelazo15.52 mg
Cynk3.68 mg
Miedź1.29 mg
Mangan1.84 mg
Jod28.06 μg
Witamina A833.13 μg
Retinol0.00 μg
β-karoten5354.12 μg
Witamina D0.00 μg
Witamina E19.39 mg
Tiamina0.59 mg
Ryboflawina0.65 mg
Niacyna13.23 mg
Witamina B62.14 mg
Foliany270.69 μg
Witamina B120.00 μg
Witamina C628.72 mg
- Bogate w: błonnik, potas, białko,
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
Dietetyk Katowice
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA &
Masaż Katowice