Soki a odchudzanie
Soki owocowe a odchudzanie. Podczas diety odchudzającej należy pić duże ilości napojów. Najlepiej wody. Jednak wiele produktów musimy omijać szerokim łukiem. Niektóre napoje mogą zawierać dużo cukru i być źródłem dodatkowych kalorii, o których często zapominamy. Jeśli w ciągu dnia wypijasz dużo soków lub kolorowych napojów, takich jak cola, może się okazać, że przekroczona została twoja dzienna dzienna dawka kalorii, co będzie sprzyjać zbędnym kilogramom.
Soki a odchudzanie
Według definicji sokiem nazywamy sok bezpośrednio wyciśnięty z owoców lub otrzymany z zagęszczonego soku owocowego poprzez odtworzenie proporcji wody i aromatu usuniętego w trakcie procesu zagęszczenia. Nie może on zawierać konserwantów, barwników ani aromatów. Soki są bogatym źródłem składników mineralnych, witamin, flawonoidów, a w przypadku soków przecierowych również błonnika pokarmowego. Ponadto zawierają szereg związków bioaktywnych, głównie flawonoidów o działaniu przeciwutleniającym. Głównymi witaminami występującymi w sokach są witamina A, C oraz E należące do antyoksydantów. Błonnik pokarmowy zapewnia właściwą perystaltykę jelit i korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową.
Kaloryczność soku
Jednak podczas diety nie powinno się pić dużych ilości soków. Szklanka świeżo wyciskanego soku, podobnie jak zjedzony owoc, zawiera cukry. Kalorie pochodzące z soku wliczają się do dziennej puli spożytych kalorii. Zwykle soki owocowe dostarczają 40-45 kcal na 100 ml. Wypijanie większej ilości soku wiąże się z możliwością przekroczenia dziennego zapotrzebowania na kalorie. Zaleca się nie przekraczać picia 1 szklanki soku dziennie. Liczona jest ona jako jedna porcja owoców w diecie.
Kto powinien unikać soków
Dodatkowo sok jest w formą płynną, więc cukru z niego zostaną dużo szybciej wykorzystane przez organizm. To skutkuje szybszym wzrostem poziomu cukru we krwi niż po całych owocach. To jest ważne zwłaszcza w przypadku osób chorujących na cukrzycę czy insulinoporność. Te osoby powinny najlepiej wykluczyć soki całkowicie, a spożywać całe owoce. Ewentualnie okazjonalnie wypić sok do dobrze zbilansowanego posiłku.
Dla kogo są wskazane soki
Ważną kwestią jest rodzaj wybieranego soku. Najbardziej wskazane są soki świeżo wyciskane, dlatego nie należy ich dodatkowo słodzić. Wybierając sok, warto wybierać soki 100%. Soki są polecane rekonwalescentom, w biegunkach, chorobach przebiegających z gorączką. Wykazano również korzystny wpływ soków owocowych i warzywnych na czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego. Wpływały one na obniżenie ciśnienia krwi i poprawiały profil lipidowy krwi. Warto jednak wspomnieć o tym, dlaczego tak ważne jest kontrolowanie ilości spożywanych soków. Badania wskazują, że udział cukrów prostych w diecie zwiększa ryzyko próchnicy. Z tego powodu duże spożycie soków owocowych ma wpływ na dziecięcą próchnicą wczesnoszkolną. Dodatkowo większe spożycie soków w pierwszym roku życia jest związane także z większym spożyciem soku, napojów słodzonych i wyższym BMI we wczesnym i późnym dzieciństwie.
Soki owocowe są bardzo zdrowe dla ludzkiego organizmu, jednak w większych ilościach mogą prowadzić do przekroczenia dziennego limitu kalorii lub cukrów prostych. W tym momencie nie ma deficytu kalorycznego i organizm nie może spalać tkanki tłuszczowej. Należy zawsze z rozwagą spożywać słodkie napoje i wybierać te bez konserwantów i sztucznych dodatków. Wszystkie produkty leży spożywać z umiarem.
Artykuł opracowany przez praktykantkę: Martę Słomiak
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice