Pasta z twarogu i oliwek
Pasta z twarogu i oliwek to propozycja na urozmaicenie tradycyjnych kanapek. Szybka w wykonaniu, bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe.
Składniki – Pasta z twarogu i oliwek
-
60 g Oliwki zielone, marynowane, konserwowe
10 g Szczypiorek
50 g Jogurt naturalny, 2% tłuszczu
15 g Pietruszka, liście
1 g Pieprz czarny
200 g Ser twarogowy chudy
1 g Sól
Przygotowanie
Czas przygotowania: 30 minut
- Ilość porcji: 3 porcje
- Sposób przygotowania:
- Rozgnieść ser widelcem i dokładnie zamieszać z jogurtem. Oliwki pokroić drobno.Opcjonalnie posiekać i dodać również szczypior i natkę pietruszki.Wymieszać składniki, przyprawić solą i pieprzem.
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 3 porcje z przepisu
Wartość energetyczna319 kcal
Białko ogółem43.76 g
Tłuszcz9.79 g
Węglowodany ogółem14.97 g
Błonnik pokarmowy2.56 g
Sód1559.75 mg
Sól3.90 g
Potas623.44 mg
Wapń356.68 mg
Fosfor570.58 mg
Magnez54.92 mg
Żelazo2.44 mg
Cynk2.81 mg
Miedź0.31 mg
Mangan0.33 mg
Jod36.73 μg
Witamina A228.27 μg
Retinol15.00 μg
β-karoten1275.10 μg
Witamina D0.10 μg
Witamina E1.87 mg
Tiamina0.11 mg
Ryboflawina1.15 mg
Niacyna0.79 mg
Witamina B60.26 mg
Foliany97.07 μg
Witamina B122.05 μg
Witamina C31.26 mg
- Bogate w: białko, nienasycone kwasy tłuszczowe
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice