Jak wesprzeć odporność?
Jak wesprzeć odporność w okresie pomiędzy październikiem a marcem, gdy znaczna część Polaków przynajmniej raz choruje? Najczęściej zapadamy na infekcję górnych dróg oddechowych, „łapiemy” grypę lub przeziębienie. Część z nas zapewne zmaga się w tym czasie z stale zatkanymi zatokami. Niewielki odłamek natomiast zapada na poważniejsze schorzenia jak zapalenie płuc czy oskrzeli.
A przecież wcale nie musi tak być! Przy odrobinie dbałości o ubiór adekwatny do warunków atmosferycznych i zapewnieniu organizmowi optymalnych warunków do stawiania czoła patogenom, choroby mogą omijać nas szerokim łukiem. Każdy wie, że dieta gra niemałą rolę w modulowaniu układu odpornościowego. Zastanówmy się więc, jakie składniki żywieniowe są najistotniejsze dla prawidłowej reakcji immunologicznej.
Jak wesprzeć odporność?
Witamina D
to związek, którego osoby mieszkające w Polsce mają notoryczny niedobór. Wynika to z rzadkiej ekspozycji na słońce, którego promienie pozwalają organizmowi na syntezę kalcytriolu. Okazuje się, że związek ten, poza istotną rolą w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej, jest też silnym immunomodulatorem, czyli substancją promującą prawidłowe funkcjonowanie odporności. Co zatem zrobić, by ustrzec się przed niedoborami tej witaminy? Dobrym pomysłem będzie włączenie do diety tłustych ryb morskich, które są dość bogate w tę witaminę oraz w kwasy wielonienasycone omega-3, o których później. Niestety, nie każdy chce oraz może sobie pozwolić na spożywanie ich na co dzień. Jedyną alternatywą w takim przypadku będzie suplementacja tego składnika. Już 2000ui dziennie istotnie poprawi naszą odporność.
Witamina C
jest dosyć powszechnie obecna w diecie Polaków, jednak dostęp do żywności najbogatsze w nią w okresie jesienno-zimowym jest utrudniony. Zapotrzebowanie na tę substancję wzrasta w wymagających dla ciała warunkach, którymi na przykład jest wychłodzenie czy po prostu przemęczenie, stąd też w okresie jesienno-zimowym wiele osób wpada w jej niedobory. Witamina ta posiada udokumentowane własności immunomodulacyjne, które polegają na aktywowaniu komórek zwanych limfocytami oraz nasilaniu produkcji substancji zabijających patogenny. W okresie zimowym warto stosować suplementację tą witaminą, która w formie czystego proszku jest bardzo tanio. W wersji tabletek cena za 1g wzrasta nawet 100-krotnie.
Kwasy wielonienasycone omega-3
to kolejna substancja o niebywale korzystnym wpływie na cały ustrój, będąc jednak bardzo istotnymi dla regulacji układu odpornościowego. Związki te dodatkowo poprawiają wrażliwość insulinową, mogą zmniejszać ciśnienie tętnicze oraz mają działanie przeciwnowotworowe. Aby zapewnić ich prawidłową podaż, należy skupić się przede wszystkim na tłustych rybach morskich jak np. makrela. Warto także spożywać siemię lniane bądź jego olej. Dla wygodnickich powstały preparaty w kapsułkach, które są do nabycia nawet supermarketach. W tym przypadku warto jednak dołożyć parę groszy i kupić preparat sprawdzonej firmy. Kwasy o-3 są bardzo delikatne, a wysoka temperatura oraz promienie słoneczne łatwo niszczą ich strukturę.
Cynk
to minerał o znacznym wpływie na wiele funkcji w organizmie. Jest istotny dla syntezy hormonów płciowych szczególnie w przypadku mężczyzn. Dodatkowo wspiera kondycję skóry i włosów, jest też w stanie nasilać produkcję komórek odpowiedzialnych za rozpoznawanie i zwalczanie patogenów. Jest to pierwiastek, który w przypadku przeciętnego Kowalskiego często spada poniżej pożądanego stężenia we krwi. Jest bowiem obecny w produktach spożywanych w niewielkich ilościach, jak sezam, migdały czy też owoce morza. Znajdziemy go także w różnego rodzaju mięsach czy też czosnku- te produkty z całą pewnością mogą gościć na naszych stołach, zadbajmy więc o ich częstą frekwencję.
Bardzo istotnym elementem odporności jest prawidłowe funkcjonowanie jelit. Co roku powstają dziesiątki badań dotyczących dobroczynnego wpływu bakterii bytujących w jelitach a zdolności organizmu do odpierania ataków patogenów. Szczególnie skutecznymi wydają się być bakterie z rodziny Lactobacillus, np. L.rhamnosus, L.lactis czy też L. acidophilus. Gotowe preparaty probiotyczne dostępne są w każdej aptece. Warto jednak uzupełnić swoją dietę w potrawy fermentowane jak kefit, maślanka, kapusta i ogórki kiszone. To one stanowią prawdziwe bogactwo tych dobroczynnych mikroorganizmów.
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice