Zupa krem z kalafiora
Zupa krem z kalafiora świetnie sprawdzi się jako obiad. Mimo braku mięsa zawiera sporo białka, ogrom błonnika! Przygotujesz ją z kilku składników, w ekspresowym tempie. Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.
Składniki – Zupa krem z kalafiora
- 30 g Dynia, pestki, łuskane – 3 łyżki
- 300 ml Bulion warzywny
- Czosnek – ząbek
- 500 g Kalafior
- 10 ml Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Curry, w proszku
- Kurkuma, mielona
Przygotowanie przepisu – Zupa krem z kalafiora
Czas przygotowania: 25 minut
- Ilość porcji: 1 porcja
- Sposób przygotowania:
-
Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Następnie wrzuć do garnka z bulionem i gotuj około 10 minut. Dopraw do smaku przyprawami: solą, pieprzem, curry i kurkumą. Posiekany czosnek podsmaż na oliwie lub oleju rzepakowym i dodaj do zupy. Zupę zmiksuj do konsystencji kremu. Podawaj z pestkami dyni.
-
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 1 porcja z przepisu
Wartość energetyczna436 kcal
Białko ogółem21.40 g
Tłuszcz25.78 g
Węglowodany ogółem35.89 g
Błonnik pokarmowy15.63 g
Sód138.18 mg
Sól0.34 g
Potas1388.90 mg
Wapń97.38 mg
Fosfor512.75 mg
Magnez227.98 mg
Żelazo8.75 mg
Cynk3.65 mg
Miedź0.74 mg
Mangan1.92 mg
Jod3.64 μg
Witamina A21.43 μg
Retinol0.00 μg
β-karoten118.73 μg
Witamina D0.00 μg
Witamina E10.40 mg
Tiamina0.63 mg
Ryboflawina0.62 mg
Niacyna3.66 mg
Witamina B60.79 mg
Foliany295.13 μg
Witamina B120.00 μg
Witamina C346.58 mg
- Bogate w: białko, witamina C, magnez, potas, błonnik,
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice