Jak wybrać dobre parówki?
Jak wybrać dobre parówki? Na przestrzeni ostatnich lat skład tych kiełbasek bardzo się poprawił.
Parówki to cienkie, krótkie kiełbaski sporządzane z mięsa mielonego. Należą do wyrobów mięsnych homogenizowanych, co oznacza, że są sporządzanie z mięsa i innych drobno zmielonych surowców. Parówki zdobyły złą sławę przez fakt dodawania do nich składników, które nie do końca powinny się w nich znajdować. Jednak obecnie na półkach jest tak duża różnorodność, że na pewno znajdziemy takie z dobrym składem. Oczywiście parówki mogą dietę urozmaić. Jednak nie powinny być jej podstawą.
Jak wybrać dobre parówki?
Etykiety trzeba czytać z uwagą i kupować te parówki, w których jest najwięcej dobrej jakości mięsa i jak najmniej dodatków.
Po pierwsze przy wyborze parówek należy zwrócić uwagę, żeby skład produktu był jak najkrótszy i miał jak największą procentową zawartość mięsa – minimum 85%, a najlepiej powyżej 90%. Ważnym jest, aby nie kupować parówek w których składzie znajduje się MOM (mięso oddzielane mechanicznie). MOM to nie jest mięso z mięśni zwierzęcych, lecz pozostałości: tłuszczu, skór wraz z odrobiną mięśni. Oznacza to, że MOM jest dużo bardziej tłustym produktem od zwykłego mięsa. A także przez duże rozdrobnienie wymaga dużej ilości konserwantów i stabilizatorów, aby zahamować rozwój drobnoustrojów. Dodatkowo polskie przepisy nie określają, ile MOM może znajdować się w produktach spożywczych. MOM nie jest produktem pełnowartościowym nie zaleca się podawać tych produktów dzieciom ani osobom z problemami układu pokarmowego. Nawet jeśli nic Ci nie dolega, lepszym wyjściem będzie wybór parówek bez MOM.
Jak wybrać dobre parówki?
Po drugie w składzie należy uważać na oznaczenia E. Oczywiście nie wszystkie te substancje są szkodliwe (np. kwas askorbinowy oznaczany jako E300), ale najlepiej jest unikać produktów, w których składzie widzimy multum tych oznaczeń. Pod tymi symbolami możemy spotkać fosforany (zaburzają gospodarkę wapniowo-fosforanową, co może prowadzić do większej łamliwości kości i osteoporozy) lub azotyny. Dobrze wybrać te parówki, które fosforanów nie zawierają.
Inne substancje oznaczane jako E, które nie powinny się znaleźć w parówkach to stabilizatory, glutaminian sodu, ekstrakt drożdżowy i inne wzmacniacze smaku, maltodekstryny, zagęstniki, utleniacze oraz regulatory kwasowości.
Dobre parówki podczas jedzenia będą miały zbitą i jędrną konsystencję. Te których skład nie był zadowalający będą miękkie i dużo bardziej słone od dobrego jakościowo produktu.
Podsumowując, aby podczas wizyty w sklepie nie skupiać się nad każdym opakowaniem parówek, można porównać tylko te z najwyższą ceną – dobre zawsze będą miały wysoką cenę między 15-20 złotych. Jednak nie każde drogie parówki będą dobre – ich cena może być podyktowana chęcią zarobku lub marką, więc zawsze czytaj skład.
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice