Dietetyczne pierogi ze szpinakiem i mozzarellą
Dietetyczne pierogi ze szpinakiem to przepis na danie, które zazwyczaj z dietą się nie kojarzy. Jednak gdy nieco zmodyfikujemy przepis to pierogi śmiało mogą gościć na naszym stole od czasu do czasu.
Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.
Dietetyczne pierogi ze szpinakiem i mozzarellą
- 10 g Czosnek
- 300 g Mąka pszenna pełnoziarnista – pełne ziarno Lubella
- 10 ml Olej rzepakowy, uniwersalny
- 5 g Sól biała
- 450 g Szpinak, mrożony
- 200 ml Woda
- 200 g Ser mozzarella light, do 12% tłuszczu
Dietetyczne pierogi ze szpinakiem i mozzarellą – przygotowanie przepisu
Czas przygotowania: 60 minut
- Ilość porcji: 5 po 8 pierogów
- Sposób przygotowania:
- Wymieszać mąkę z solą i olejem, dodać ciepłą wodę. Szpinak dusić na patelni, dodać czosnek. Gdy odparuje woda dodać ser i doprawić. Lepić pierogi i faszerować masą szpinakowo-serową. Z przepisu wychodzi około 40 pierogów
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 5 porcji z przepisu
Energia (kcal) 1541 kcal
Białko 92.29 g
Tłuszcz 38.75 g
Węglowodany ogółem 215.61 g
Błonnik pokarmowy 14.36 g
Sód 5078.70 mg
Potas 1107.00 mg
Wapń 2266.21 mg
Fosfor 1431.52 mg
Magnez 288.10 mg
Żelazo 10.54 mg
Cynk 10.48 mg
Miedź 0.40 mg
Mangan 1.01 mg
Jod 206.64 μg
Witamina A 3110.00 μg
Retinol 0.00 μg
Beta-karoten 17267.50 μg
Witamina D 0.00 μg
Witamina E 10.56 mg
Tiamina 0.41 mg
Ryboflawina 0.71 mg
Niacyna 2.19 mg
Witamina B6 1.05 mg
Foliany 715.30 μg
Witamina B12 0.00 μg
Witamina C 195.25 mg
- Bogate w: błonnik, białko, wapń, foliany
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice