Należy jeść często ale mało: prawda czy mit?

Należy jeść często ale mało: prawda czy mit?

Należy jeść często ale mało: prawda czy mit?

 

Regularne spożywanie posiłków to jedna z najbardziej podstawowych zasad zdrowego żywienia. Jedzenie 4-5 posiłków dziennie w odstępach co 3-4 godziny zapobiega jednorazowemu przeciążaniu żołądka, niestrawnościom i magazynowaniu niewykorzystanej energii i tyciu.
Badania udowadniają, że osoby jedzące częste posiłki o małej objętości statystycznie częściej mogą poszczycić się prawidłowym BMI oraz prawidłowymi wynikami badań (szczególnie triglicerydów, cholesterolu i glukozy).

 

Należy jeść często ale mało: prawda czy mit?

Zbyt długie przerwy między posiłkami mogą powodować znaczne wahania poziomu glukozy, na co szczególnie powinny być uczulone osoby chorujące na cukrzycę lub cierpiące na insulinooporność (tu ilość posiłków zależy od naszych wyników). Zjawisko insulinooporności powoduje, że hormon produkowany przez trzustkę nie działa tak, jak powinien – komórki są oporne na jego działanie. Mimo że we krwi znajduje się dużo glukozy, insulina nie może przenieść jej cząsteczek do komórek, gdzie zostałaby przekształcona w energię.  Podobnie osoby cierpiące na hipoglikemię reaktywną powinny dokładnie kontrolować ilość posiłków. Te osoby faktycznie potrzebują posiłków częstych, aby nie dopuścić do spadku cukru.

 

Należy jeść często ale mało: prawda czy mit?

 

A co z osobami zdrowymi? Czy faktycznie trzeba teść 5 razy dziennie?
W zasadzie jeśli swój bilans kaloryczny rozłożymy na mniejszą ilość posiłków, dobrze je zbilansujemy i nie będziemy się czuć po nich zbyt ociężale to nic nie stoi na przeszkodzie. Jednak jedzenie 2-3 posiłków dziennie sprzyja napadom wilczego głodu. Dzieje się tak ponieważ wzmożony apetyt po paro godzinnej przerwie zachęca organizm do spożycia wysokokalorycznego posiłku, najlepiej z dużą ilością tłuszczu lub cukru. Stąd już blisko do niekontrolowanego pochłaniania przypadkowych produktów, pełnych pustych kalorii takich jak żywność wysoko przetworzona czy wszelkiego rodzaju fast-foody. Te zaś są prostą drogą do nadwagi i otyłości. Z drugiej strony w dzisiejszych czasach jesteśmy tak bardzo przyzwyczajeni do ciągłego podjadania, że czasem 5 posiłków pozwala nam się przed tym powstrzymać. Natomiast gdy jemy tylko 2-3 posiłki to skłonności by coś skubnąć między nimi pozostają.

 

Należy jeść często ale mało: prawda czy mit?

 

Czy to oznacza, że metoda częstych i małych objętościowo posiłków jest pozbawiona wszelkich wad?
Niestety rzeczywistość nie jest tak idealna jak mogłoby się wydawać. Przygotowywanie 5-6 posiłków dziennie wymaga niestety większej ilości czasu, a nie każdy może pozwolić sobie na to pozwolić. Ciągłe noszenie ze sobą jedzenia również może bywać problematyczne. Ponadto małe posiłki często pozostawiają niedosyt lub rozbudzają apetyt na więcej. W konsekwencji z pozoru mała przekąska może przekształcić się w niezłą ucztę, a wtedy uzyskany efekt będzie zupełnie inny od początkowych założeń. Jaki z tego wniosek? Jeżeli czujemy się zdeterminowani i dysponujemy odpowiednią ilością wolnego czasu to warto spożywać częste i małe posiłki. Jeśli jednak z jakiegoś powodu taki sposób odżywiania nam nie odpowiada pozostańmy przynajmniej przy 3 posiłkach dziennie, ale zadbajmy by były one pełnowartościowe i dostarczały wszystkich niezbędnych mikro- i makroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu oraz by nie podjadać w międzyczasie.

 

 

 

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA 

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA