Sałatka brokułowa z fetą, kukurydzą i makaronem
Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.
Sałatka brokułowa z fetą, kukurydzą i makaronem – wymagane składniki
- 250 g Brokuł
- 1 g Czosnek – jeden żabek
- 60 g Jogurt naturalny typ grecki np. Bakoma
- 100 g Kukurydza konserwowa bez dodatku cukru
- 60 g Makaron pełne ziarno rurki np. Lubella
- 10 ml Oliwa z oliwek
- 75 g Ser typu feta sałatkowo – kanapkowy do 12% tłuszczu
- 10 g Słonecznik łuskany
- 60 g Szynka, z piersi kurczaka
Sałatka brokułowa z fetą, kukurydzą i makaronem – przygotowanie przepisu
Czas przygotowania: 20 minut
-
Ilość porcji: 1
- Sposób przygotowania:
- Brokuł i makaron gotujemy, następnie jak brokuł lekko ostygnie kroimy na mniejsze części. Z jogurtu, oliwy, czosnku i przypraw robi sos. Ser i szynkę kroimy w kostkę i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko mieszamy.
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 1 porcji z przepisu
- Energia (kcal) 777 kcal
Białko 41.80 g
Tłuszcz 37.56 g
Węglowodany ogółem 77.61 g
Błonnik pokarmowy 16.49 g
Cholesterol 99.15 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 10.16 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 11.21 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 5.27 g
Sód 1672.87 mg
Potas 1540.30 mg
Wapń 517.31 mg
Fosfor 734.43 mg
Magnez 154.30 mg
Żelazo 3.76 mg
Cynk 3.58 mg
Miedź 0.40 mg
Mangan 1.72 mg
Jod 38.03 μg
Witamina A 522.85 μg
Retinol 93.75 μg
Beta-karoten 2558.00 μg
Witamina D 0.38 μg
Witamina E 8.16 mg
Tiamina 0.43 mg
Ryboflawina 0.71 mg
Niacyna 10.80 mg
Witamina B6 0.95 mg
Foliany 333.54 μg
Witamina B12 1.01 μg
Witamina C 208.81 mg - Bogate w: białko, węglowodany złożone, błonnik, potas, wapń, witamina C, foliany
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
Bardzo prosta, kaloryczna i smaczna sałatka. W zależności od ilości produktów sprawdzi się jako lunch, kolacja, a nawet główny posiłek obiadowy. Świetny sposób na zimny obiad. Sprawdzi się wśród studentów i pracowników popołudniowych, którzy nie mają możliwości odgrzania ciepłego posiłku. W przyadku osób o mniejszym zapotrzebowaniu kalorycznym należy odpowiednio proporcjonalnie zmniejszyć porcję.
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice