Serek naturalny – jaki wybrać? Ranking produktów.

Serek naturalny – jaki wybrać? Ranking produktów.

Serek naturalny – jaki wybrać? Ranking produktów.

 

Serek śmietankowy, naturalny – niedojrzewający produkt mleczarski wytwarzany z twarogu, wzbogacony śmietanką.  Twaróg uzyskuje się z mleka odtłuszczonego.

Poniżej przestawiono kilka popularnych produktów

 

Serek Hochland

skład: ser twarogowy, odtłuszczone mleko w proszku, naturalny aromat (zawiera mleko), sól, substancje zagęszczające: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, regulator kwasowości: kwas cytrynowy

Skład fatalny. Bardzo dużo bardzo zbędnych substancji jak np. Guma guar, mączka chleba świętojańskiego i inne.

 

Serek Philadelphia

skład: mleko pełne, śmietana, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), sól, stabilizator (E 410), kwas (kwas cytrynowy)

Serek z trochę lepszym składem, natomiast mimo to znajdują się tu niepotrzebnie stabilizatory.

 

Serek naturalny – jaki wybrać? Ranking produktów.

Serek Almette

skład: ser twarogowy, jogurt naturalny (18,5%), odtłuszczone mleko w proszku, masło, sól, naturalny aromat (zwiera mleko), regulator kwasowości: kwas cytrynowy

Ten serek jest chyba najpopularniejszy. W składzie są same nieszkodliwe produkty, natomiast można wybrać lepsze produkty, chociażby nie zagęszczane mlekiem w proszku, bez aromatów.

 

Serek Pilos (Lidl)

skład: ser twarogowy śmietankowy, białka mleka, sól

Świetny skład godny polecenia.

 

Serek naturalny – jaki wybrać? Ranking produktów.

Maluta serek chudy

skład: mleko odtłuszczone, pasteryzowane, bakterie fermentacji mlekowej

Najlepszy skład ! Nie zawiera nawet soli.

 

Przeglądając sklepowe lodówki warto zwrócić uwagę na serki z polskich, lokalnych mleczarni. Często skład mają o niebo lepszy niż popularne marki.

Wybierając serki zwróćcie też uwagę na zawartość tłuszczu. Jeżeli ktoś nie ma potrzeby ograniczenia kalorycznego to w porządku, nawet ten najtłustszy będzie w porządku jeśli ma prosty skład. Natomiast jeśli ktoś jest na diecie redukcyjnej to warto sprawdzić tabele. Serki mogą mieć zarówno 4% tłuszczu jak i około 30%, co może wpłynąć na podaż energii i efekty diety.

 

 

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA 

5/5 - (1 vote)

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA