Serek naturalny – jaki wybrać? Ranking produktów.
Serek śmietankowy, naturalny – niedojrzewający produkt mleczarski wytwarzany z twarogu, wzbogacony śmietanką. Twaróg uzyskuje się z mleka odtłuszczonego.
Poniżej przestawiono kilka popularnych produktów
Serek Hochland
skład: ser twarogowy, odtłuszczone mleko w proszku, naturalny aromat (zawiera mleko), sól, substancje zagęszczające: mączka chleba świętojańskiego, guma guar, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Skład fatalny. Bardzo dużo bardzo zbędnych substancji jak np. Guma guar, mączka chleba świętojańskiego i inne.
Serek Philadelphia
skład: mleko pełne, śmietana, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), sól, stabilizator (E 410), kwas (kwas cytrynowy)
Serek z trochę lepszym składem, natomiast mimo to znajdują się tu niepotrzebnie stabilizatory.
Serek naturalny – jaki wybrać? Ranking produktów.
Serek Almette
skład: ser twarogowy, jogurt naturalny (18,5%), odtłuszczone mleko w proszku, masło, sól, naturalny aromat (zwiera mleko), regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Ten serek jest chyba najpopularniejszy. W składzie są same nieszkodliwe produkty, natomiast można wybrać lepsze produkty, chociażby nie zagęszczane mlekiem w proszku, bez aromatów.
Serek Pilos (Lidl)
skład: ser twarogowy śmietankowy, białka mleka, sól
Świetny skład godny polecenia.
Serek naturalny – jaki wybrać? Ranking produktów.
Maluta serek chudy
skład: mleko odtłuszczone, pasteryzowane, bakterie fermentacji mlekowej
Najlepszy skład ! Nie zawiera nawet soli.
Przeglądając sklepowe lodówki warto zwrócić uwagę na serki z polskich, lokalnych mleczarni. Często skład mają o niebo lepszy niż popularne marki.
Wybierając serki zwróćcie też uwagę na zawartość tłuszczu. Jeżeli ktoś nie ma potrzeby ograniczenia kalorycznego to w porządku, nawet ten najtłustszy będzie w porządku jeśli ma prosty skład. Natomiast jeśli ktoś jest na diecie redukcyjnej to warto sprawdzić tabele. Serki mogą mieć zarówno 4% tłuszczu jak i około 30%, co może wpłynąć na podaż energii i efekty diety.
Dietetyk Katowice