Gęsta zupa z soczewicy

Gęsta zupa z soczewicy

Gęsta zupa z soczewicy

 

Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.

Gęsta zupa z soczewicy – wymagane składniki

  • 100 g Cebula – jedna sztuka
  • 5 g Czosnek granulowany
  • 60 g Koncentrat pomidorowy 30%
  • 90 g Marchew – dwie małe sztuki
  • 30 ml Oliwa z oliwek – trzy łyżki
  • 80 g Papryka żółta – 1/3 sztuki
  • 3 g Przyprawy – cząber, mielony
  • 2 g Przyprawy – majeranek, suszony
  • 3 g Przyprawy – papryka, suszona
  • 1 g Przyprawy – pieprz czarny, suszony
  • 100 g Ryż parboiled – jeden woreczek
  • 100 g Seler korzeniowy
  • 90 g Soczewica czerwona
  • 5 g Sos sojowy
  • 3 g Sól biała
  • 1200 ml Woda

 

Gęsta zupa z soczewicy – przygotowanie przepisu

  • Czas przygotowania: 1 godzina
  • Ilość porcji: 3

  • Sposób przygotowania:
    1. Warzywa pokroić w kostkę. Najpierw zeszklić cebulkę na rozgrzanym tłuszczu, po chwili dodać resztę warzyw. Po kilku minutach zalać je bulionem warzywnym lub wodą, zagotować i wsypać soczewicę. Gotować, aż będzie miękka, czyli ok. 15 minut, na wolnym ogniu. Dodać przecier, łyżkę majeranku, cząber, czosnek granulowany, słodką paprykę, sól, pieprz, ewentualnie sos sojowy. Podawać z ugotowanym oddzielnie ryżem.

Wartości odżywcze przepisy dietetyczne

  • Wartość odżywcza dla porcji : 3 porcje z przepisu
  • Wartość odżywcza dla 3 porcji:
    Energia (kcal) 1182 kcal
    Białko 40.86 g
    Tłuszcz 35.61 g
    Węglowodany ogółem 179.43 g
    Błonnik pokarmowy 25.33 g
    Cholesterol 0.00 mg
    Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 5.69 g
    Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 22.03 g
    Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 5.24 g
    Sód 1358.12 mg
    Potas 2456.48 mg
    Wapń 341.11 mg
    Fosfor 617.04 mg
    Magnez 197.32 mg
    Żelazo 11.75 mg
    Cynk 6.06 mg
    Miedź 1.09 mg
    Mangan 1.90 mg
    Jod 78.59 μg
    Witamina A 1850.40 μg
    Witamina E 7.08 mg
    Foliany 112.96 μg
    Witamina C 47.68 mg
  • Bogate w: białko, błonnik, potas, witamina A

Dla kogo przepis

Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:

Pożywna zupa na obiad bądź kolację. Zarówno dla wegetarian, jak i dla jedzących mięso. Świetne urozmaicanie zwłaszcza zimą, kiedy mamy ochotę na pożywne i rozgrzewające zupy. Ta jest przy tym bogata w białko, więc śmiało zastąpi pełnowartościowy posiłek.

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA