Parówki – jakie wybrać? Ranking produktów.
Parówki to drobno mielona wędlina, której głównym składnikiem powinno być mięso. Jednak zawierają także tłuszcz, wodę, przyprawy, emulgatory a także pieprz i sól. Niestety wiele firm do ich produkcji używa MOM- mięso oddzielane mechanicznie oraz wiele innych szkodliwych substancji m.in. glutaminian monosodowy czy fosforany.
Poniżej przestawiono kilka popularnych produktów
Jako pierwsze: Parówki wędzone z kurcząt Biedronka
skład: mięso oddzielone mechanicznie z kurczaka 55%, skóry drobiowe, woda, mąka kukurydziana, regulator kwasowości: mleczan sodu, białko sojowe, sól, przyprawy (w tym laktoza z mleka), ekstrakty z przypraw, aromaty (w tym gorczyca, seler, soja), glukoza, stabilizatory: cytryniany sodu, difosforany, trifosfoarny, polifosforany, olej rzepakowy, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu
Te parówki w swoim składzie zawierają wszystko to, czego nie powinny. Mamy tutaj jedyne 55% mięsa i to w dodatku podzielonego mechanicznie. A do tego wiele wiele szkodliwych substancji. Na końcu artykułu podano przykładowe skutki ich spożywania.
Parówki – jakie wybrać? Ranking produktów.
Jako drugie: Berlinki – jedne z najpopularniejszych parówek. Jednak skład nie jest zachwycający.
Skład: mięso wieprzowe (71%), woda, sól, białko sojowe, skrobia modyfikowana, białko wieprzowe kolagenowe, glukoza, stabilizatory (difosforany, trifosforany), wzmacniacz smaku (glutaminian monosodowy), przyprawy, ekstrakty przypraw, przeciwutleniacz (askorbinian sodu), substancja konserwująca (azotyn sodu)
Plusem na pewno jest znajdujące się na pierwszym miejscu mięso, które nie jest oddzielone mechanicznie. Jednak parówki zawierają wiele stabilizatorów, wzmacniaczy, konserwantów.
Parówki – jakie wybrać? Ranking produktów.
Kolejny przykład to Parówki z szynki Pikok (Lidl)
Skład: Mięso z szynki wieprzowej (93%), woda, sól, glukoza, przyprawy, ekstrakty przyprawy, kolagenowe białko wieprzowe (<0,1%), naturalne aromaty i susz z aceroli
Tutaj da się zauważyć dużo krótszy, a co idzie często w parze, dużo lepszy skład. Dodatkowo duża ilość mięsa, aż 93% i mało dodatkowych substancji.
Następnie Parówki z szynki Kraina Wędlin (Biedronka)
skład: mięso wieprzowe z szynki (94%), woda, sól, białko sojowe, ekstrakty przypraw, naturalne aromaty
Parówki te mają bardzo zbliżony skład do parówek Pikok, jednak ze względu na jeszcze większą ilość mięsa te parówki są moim faworytem.
Także jak widać popularne dyskonty mogą zaoferować zarówno bardzo dobrą jakość, jak i produkty po które nie warto sięgać. W takim razie czytajmy składy!
Parówki – jakie wybrać? Ranking produktów. Jakich substancji unikać w składzie?
Poniżej substancje szkodliwe, które można znaleźć w składzie parówek oraz ich skutki
– Wzmacniacze smaku np. Glutaminian sodu – może powodować:
- tzw. Syndrom chińskiej restauracji czego objawami jest : pieczenie w okolicy karku, kołatanie serca, osłabienie
- Otyłość
- Alergie
- Zaostrza astmę
– Stabilizatory np. Fosforany – mogą powodować:
- Regulowanie gospodarki mineralnej i hormonalnej
- Zmniejszenie syntezy Wit.D3
- Osteoporozę (skutek długotrwałego stosowania)
– Konserwanty np. Azotyn sodu może powodować:
- Mdłości
- Wymioty
- Bóle i zawroty głowy
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice