Chrom – odchudzanie, działanie, właściwości, źródła
Chrom jest jednym z pierwiastków śladowych, którego obecność w organizmie warunkuje jego prawidłowe funkcjonowanie.
Jedną z najważniejszych funkcji chromu to pobudzanie trzustki do produkcji insuliny oraz czynne uczestnictwo w procesach przemiany węglowodanów, tłuszczów i białek.
Ponadto, chrom obniża poziom „złego” cholesterolu (LDL) we krwi i podnosi poziom „dobrego” (HDL). Mikroelement zwany chromem działa ochronnie na naczynia krwionośne oraz tkanki.
Chrom poprawia metabolizm glukozy, ponieważ bierze udział w regulowaniu poziomu cukru we krwi, jego zadaniem jest zwiększanie wrażliwości receptorów komórek na insulinę.
Ułatwia on także przepływ aminokwasów do komórek mięśniowych.
Odpowiedni poziom chromu w organizmie może łagodzić trądzik poprzez normalizacje metabolizmu w komórkach skóry.
Chrom pomaga w przeciwdziałaniu starzenia się skóry, poprzez zmniejszenie glikacji (proces w którym cukry przyłączają się do białek i niszczą ich strukturę).
Chrom – odchudzanie
Jako preparat na odchudzanie chrom należy uznać jako środek wspomagający i stosować go równolegle z odpowiednio zbilansowaną dietą i aktywnością fizyczną, dopiero wtedy można spodziewać się efektów.
Najnowsze badania dowodzą, że suplementacja chromem może skutecznie zapobiegać rozwojowi osteoporozy u kobiet po menopauzie.
Chrom – źródła
Naturalnym źródłem chromu dla człowieka jest pokarm.
Największą ilość chromu zawierają drożdże, pełnoziarniste produkty zbożowe (pieczywo, kasze, płatki), chude mięso, podroby, ryby oraz owoce morza.
Dobrym źródłem chromu są także orzechy brazylijskie, jaja, gotowana wołowina, jabłka, niektóre warzywa i zioła, brokuły, kakao i szpinak.
Chrom – zapotrzebowanie
Zapotrzebowanie na chrom nie jest duże, jednak dieta składająca się z wysoko przetworzonych produktów często uboga jest w składniki mineralne, co może prowadzić do niedoborów tego pierwiastka. Dlatego właściwą dawkę chromu każdego dnia jest w stanie dostarczyć odpowiednio zbilansowana dieta.
Zalecane dzienne spożycie chromu u osób dorosłych wynosi 0,05 – 2 mg. Osobom z upośledzoną tolerancją glukozy zaleca się przyjmowanie od 0,4 do 0,6 mg chromu dziennie.
Chrom – objawy niedoboru
Charakterystyczne objawy wskazujące na niedobór chromu w organizmie to: bóle głowy, niepokój, zmęczenie, drażliwość, wysoki poziom cukru i cholesterolu we krwi, nudności, a także zły nastrój.