Witamina B13 – jej rola, źródła, zagrożenia wynikające z niedoboru
Witamina B13. Wśród witamin z grupy B znajdziemy również mniej znaną witaminę B13, określaną także jako kwas ortowy. Witamina B13 jest substancją nad, którą ciągle trwają badania, ponieważ nie jest ona tak dokładnie poznana jak inne witaminy z grupy B.
W organizmie ludzkim dochodzi ciągle do skomplikowanych relacji i reakcji, które zachodzą pomiędzy sobą. Wystarczy niedobór jednego składnika, aby nasz organizm przestał funkcjonować prawidłowo. Żeby nie dopuszczać do żadnych luk, konieczne jest dostarczenie organizmowi wszystkich składników, w tym także witamin.
Kwas orotowy uczestniczy w wielu procesach zachodzących w naszym, organizmie. Witamina B13 ma właściwości detoksacyjne, dzięki czemu oczyszcza nam krew z kwasu moczowego oraz chroni wątrobę przed szkodliwymi dla niej toksynami. Ponadto wykazuje działanie profilaktyczne w stłuszczeniu wątroby oraz marskości tego narządu. Drugą z ważniejszych funkcji witaminy B13 jest produkcja krwinek czerwonych i białych. Dlatego jest ona skuteczna u osób z zaburzeniami niedoboru erytrocytów i leukocytów oraz ma działanie profilaktyczne w niedokrwistości. Kwas orotowy wykazuje także inne funkcje prozdrowotne w naszym organizmie takie jak obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko zapadalności na miażdżycę, wspomaga leczenie stwardnienia rozsianego , zmniejsza ryzyko chorób serca oraz spowalnia procesy starzenia się.
Witamina B13 – skutki niedoboru
Niedobór witaminy B13 nie jest do końca poznany, jednak z dotychczas odnotowanych wiadomości na jej temat wiadomo, że długotrwały jej niedobór może być przyczyną zwiększonej zapadalności na takie choroby jak: miażdżyca, niewydolność serca, stwardnienie rozsiane, zatrucia spowodowane toksynami występującymi w pożywieniu czy zmiany zwyrodnieniowe.
Witamina B13 – źródła
Głównym źródłem witaminy B13 w diecie są warzywa korzeniowe, serwatka, drożdże piwne i kwaśne mleko. Zapotrzebowanie na kwas orotowy nie jest jeszcze dokładnie określone, ale wiadomo, że jego dawki są niewielkie. W swojej diecie większe ilości witaminy B13 powinny uwzględnić kobiety w ciąży i karmiące, osoby starsze oraz osoby aktywne fizycznie. Witamina B13 jest jedną z najbardziej wrażliwych witamin na czynniki zewnętrzne, ponieważ już pod wpływem promieni słonecznych dochodzi do jej rozpadu.
Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga
Dietetyk Katowice