Gulasz z soczewicy
Przepyszny przepis na Gulasz z soczewicy. Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.
Gulasz z soczewicy Wymagane składniki
- 60 g Soczewica czerwona, nasiona suche
- 10 g Sezam, nasiona – jedna łyżka
- 50 g Cebula – pół sztuki
- 50 g Kapusta kiszona – garść
- 30 g Koncentrat pomidorowy 30% – dwie łyżki
- 10 ml Olej kokosowy – jedna łyżka
- 120 g Papryka czerwona – pół sztuki
- 12 g Pietruszka, natka – dwie łyżeczki
- 150 g Pomidory puszka – pół szklanki
Gulasz z soczewicy Przygotowanie przepisu
- Czas przygotowania: 30 min
-
Ilość porcji: 1
- Sposób przygotowania:
- Nasiona soczewicy ugotuj bez namaczania przez 15 – 20 minut w podwójnej ilości wody w stosunku do ilości soczewicy. Pokrój cebulę i paprykę w kostkę, kapustę pokrój drobno. Posiekaj natkę i przeciśnij przez praskę czosnek. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, paprykę i czosnek z kurkumą i chilli. Dodaj ugotowaną soczewicę, ogórki, pomidory, koncentrat, resztę przypraw i duś razem 10 minut. Połóż na talerz i posyp natką pietruszki i sezamem.
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 1 porcja z przepisu
- Wartość odżywcza dla 1 porcji: 411 kalorii; 14 g tłuszczu (nasycone 9,5 g); 14 g błonnik; 59 g węglowodanów; 22 g białka; 184 μg foliany; 0 mg cholesterolu; 2 g cukrów; 0 g dodanych cukrów; 1100 μg witaminy A; 253 mg witaminy C; 250 mg wapnia; 7 mg żelaza; 163 mg sodu; 1830 mg potasu
- Bogate w: białko, żelazo, potas, witamina C, witamina A
Gulasz z soczewicy Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
- Diecie dziecięcej
- Diecie osób aktywnych fizycznie
- Diecie odchudzającej
- Diecie wegetariańskiej
- Diecie wegańskiej
Prosty przepis na potrawę wegańską/wegetariańską z soczewicą w roli głównej. Skorzystać z niego mogą także osoby na diecie redukcyjnej, które chcą spożyć posiłek bezmięsny, nie tracąc przy tym na ilości białka w diecie. Gulasz z soczewicy jest bogaty w białko. Jest bardzo dobrym źródłem witaminy C oraz A, żelaza i potasu. Jest świetną propozycją dla osób na diecie wegańskiej czy bezmlecznej ze względu na wysoką zawartość wapnia. Potrawa jest szybka i smaczna, a do tego jednogarnkowa, więc świetnie nada się jako posiłek do odgrzania w pracy.
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice