Klopsiki tofu
Przepis na wegańskie klopsiki tofu. Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.
Wegańskie klopsiki tofu Wymagane składniki
- 300 g Tofu tradycyjne Wędzone
- 50 g Bułka tarta
- 100 g Cebula czerwona – jedna sztuka
- 30 g Masło orzechowe bez soli i cukru – dwie łyżki
- 10 ml Olej kokosowy – jedna łyżka
- 21 g Pomidory suszone – cztery sztuki
- 1 g Przyprawy – bazylia, suszona
- 1 g Przyprawy – oregano, suszone
- 1 g Przyprawy – pieprz czerwony / cayenne, suszony
- 20 g Sos sojowy
- 1 g Sól biała
Przygotowanie przepisu
- Czas przygotowania: 20 min
-
Ilość porcji: 2
- Sposób przygotowania:
- Tofu rozkrusz, zgnieć widelcem bądź dłońmi w średniej misce. Dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulę oraz sos sojowy. Pokrój drobno suszone pomidory i dodaj do masy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj bułkę tartą oraz masło orzechowe – dokładnie wymieszaj masę, najlepiej dłońmi, do połączenia się składników. Wszystko powinno ładnie się kleić (jeżeli się nie klei to można ew. dodać odrobinę wody)
w kulki, które wyrabiaj zwilżonymi dłońmi. Smaż klopsiki na rozgrzanym oleju aż klopsiki zaczną brązowieć.
- Tofu rozkrusz, zgnieć widelcem bądź dłońmi w średniej misce. Dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulę oraz sos sojowy. Pokrój drobno suszone pomidory i dodaj do masy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj bułkę tartą oraz masło orzechowe – dokładnie wymieszaj masę, najlepiej dłońmi, do połączenia się składników. Wszystko powinno ładnie się kleić (jeżeli się nie klei to można ew. dodać odrobinę wody)
Wegańskie klopsiki tofu Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : 2 porcje z przepisu
- Wartość odżywcza dla 1 porcji: 956 kalorii; 55 g tłuszczu (nasycone 15 g); 9 g błonnik; 69 g węglowodanów; 52 g białka; 157 μg foliany; 0 mg cholesterolu; 2 g cukrów; 0 g dodanych cukrów; 2 μg witaminy A; 16 mg witaminy C; 250 mg wapnia; 12 mg żelaza; 1200 mg sodu; 1400 mg potasu
- Bogate w: białko, żelazo, potas
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
- Diecie dziecięcej
- Diecie osób aktywnych fizycznie
- Diecie odchudzającej
- Diecie wegetariańskiej
- Diecie wegańskiej
Prosty przepis na potrawę wegańską/wegetariańską. Wiele osób nie wie jak doprawić tofu by było smaczne. Tofu w tym wydaniu jest aromatyczne i rozpływające się w ustach. Idealnie sprawdzi się jako obiad dla osób na diecie wegetariańskiej, a także wegańskiej. Skorzystać z niego mogą także osoby na diecie redukcyjnej, które chcą spożyć posiłek bezmięsny, nie tracąc przy tym na ilości białka w diecie. Klopsiki są smaczne i mięciutkie. Podawaj je z ulubioną surówką lub sałatką. Świetnie smakują w towarzystwie sosu pomidorowego z makaronem.
Po więcej przepisów zapasamy tutaj
mgr Kamila Dyndor
FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice