Zupa pomidorowo-paprykowa z mozzarellą

Zupa pomidorowo-paprykowa

Zupa pomidorowo-paprykowa z mozzarellą

Zupa pomidorowo-paprykowa z mozzarellą

Zupa pomidorowo-paprykowa z mozzarellą to propozycja dla osób, które lubią włoskie smaki. Bardzo aromatyczna,, gęsta, z rozpływającym się w ustach serem mozzarella. Bardzo smaczna, w sam raz na obiad czy kolację. Sprawdzi się u najmłodszych, jak również u osób dorosłych. Zarówno w zwyczajowym jedzeniu jak i podczas diety odchudzającej. Jest to również posiłek bezglutenowy. Zupa jest pełna wartości odżywczych. Dużo błonnika, więc idealna dla osób cierpiących na zaparcia. Mnóstwo witaminy C, folianów, potasu i sporo dawka wapnia.

Wymagane składniki Zupa pomidorowo-paprykowa z mozzarellą

  • 10 g Bazylia, świeża
  • 45 g Marchew – 1 sztuka
  • 220 g Papryka czerwona – 1 sztuka
  • 150 g Papryka zielona – 1 sztuka
  • 150 g Papryka żółta – 1 sztuka
  • 80 g Pietruszka, korzeń – 1 sztuka
  • 150 g Pomidor – 1 sztuka
  • 250 g Pomidory puszka – pół puszki
  • 125 g Por – 1 sztuka
  • 2 g Przyprawy – papryka chili, w proszku
  • 5 g Przyprawy – bazylia, suszona
  • 6 g Przyprawy – papryka, suszona
  • 150 g Seler korzeniowy
  • 80 g Ser mozzarella light 10%
  • 6 g Sól biała
  • 14 g Suszone pomidory w oliwie

Przygotowanie przepisu Zupa pomidorowo-paprykowa z mozzarellą

  • Czas przygotowania: 60min
  • Ilość porcji: 2

  • Sposób przygotowania:
    1. Z włoszczyzny przygotowujemy wywar. Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Suszone pomidory lekko opłukujemy (zależy nam, żeby została na nich minimalna ilość oliwy do duszenia) i podduszamy na małym ogniu w sosie własnym. Po 15 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, zieloną oraz żółtą. Dusimy około 10-15 minut (do miękkości). Na końcu dodajemy 1 szklankę pomidorów w puszce oraz pokrojonego świeżego pomidora. Dodajemy przyprawy (ilość można modyfikować w zależności od preferencji poziomu ostrości potraw). Dusimy razem przez 20 minut. Następnie zawartość dolewamy do przygotowanego wcześniej wywaru i gotujemy wszystko razem około 20 minut. Całość blendujemy. Przed podaniem dodajemy plasterki lub kostki mozzarelli oraz świeże liście bazylii.Smacznego!

Wartości odżywcze przepisy dietetyczne

  • Wartość odżywcza dla porcji : 1 porcja z przepisu
  • Wartość odżywcza dla 1 porcji: 225 kalorii; 16 g tłuszczu (nasycone 1g); 16 g błonnik; 44 g węglowodanów; 20 g białka; 380 μg foliany; 7 mg cholesterolu; 4,5 g cukrów; 0 g dodanych cukrów; 1700 μg witaminy A; 404 mg witaminy C; 650 mg wapnia; 8 mg żelaza; 67 mg sodu; 2150 mg potasu
  • Zapotrzebowanie dzienne: witamina C, kwas foliowy, witamina A, potas

Dla kogo przepis

Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:

 

 

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

 

 

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA