Dietetyk radzi: Dieta Dukana

dieta dukana

Dietetyk radzi: Dieta Dukana

Dieta Dukana

Dieta Dukana to jedna z najbardziej spektakularnych diet ostatnich lat. Jej fenomen nie jest do końca zrozumiały, jednak trzeba przyznać, że zyskała ono szerokie grono zwolenników (i tyle samo przeciwników). Już na samym początku należy zaznaczyć, że metoda ta nie jest wspomagana żadnymi środkami farmakologicznymi – zakłada redukcję tkanki tłuszczowej poprzez jedzenie ściśle określonych produktów (głównie białkowych). Kolejnym plusem jest to, że nie trzeba liczyć kalorii.

Tradycyjny plan żywieniowy doktora Dukana uwzględnia cztery etapy redukcji zbędnych kilogramów:

  • I faza ataku, zwana również fazą uderzeniową -prowadzi do szybkiej uraty wagi;
  • II faza naprzemienna – polega na łączeniu protein naprzemiennie z warzywami;
  • III faza utrwalania – pozwala na wprowadzenie do diety produktów zakazanych;
  • IV faza stabilizacji – sprzyja utrzymaniu nowej wagi.

Nie sposób jest wymienić wszystkich produktów dozwolonych i niedozwolonych w czasie Diety Dukana, gdyż jest ich najzwyczajniej w świecie za dużo. Kluczowa lista – ta, której powinniśmy się trzymać – stworzona została przez doktora Dukana. Możemy ją znaleźć w jego książce „Nie potrafię schudnąć”. Przykładowo w fazie I – najtrudniejszej – możemy spożywać takie „smakołyki” jak: odtłuszczony biały ser, coca-cola light (bądź zero), cielęcina bez kości, wybrane ryby, herbaty (zwykłe i ziołowe), indyka, jaja kurze bądź przepiórcze, jogurty 0%, kurczaka, mleko 0%, szynkę z indyka bądź kurczaka itp.

Dieta Dukana, podobnie jak każda dieta, posiada swoje wady i zalety. Po pierwsze to ubogi w witaminy i minerały – zwłaszcza na początku – plan żywieniowy może spowodować spore spustoszenie w organizmie. Po drugie dieta Proteinowa nie jest zalecana w przypadku osób borykających się z chorobami nerek bądź przewlekłymi chorobami stawów. Dodatkowo powinniśmy o niej zapomnieć również będąc w ciąży bądź karmiąc piersią.

Plusy diety Dukana:

  • szybkie efekty w postaci spadku masy ciała
  • radykalnie zmniejszone spożycie cukru i słodyczy oraz produktów wysoko przetworzonych, takich jak „fast-food” i dania gotowe.

Minusy diety Dukana:

  • nauka złych nawyków żywieniowych
  • nadmierne spożycie białka; silne obciążenie nerek. W skrajnych przypadkach oraz przy indywidualnych skłonnościach powoduje nawet ich uszkodzenie
  • silne zakwaszenie organizmu i zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej
  • zwiększoną utratą wapnia z moczem, co zwiększa ryzyko osteoporozy
  • brak błonnika pokarmowego – skutkuje to przewlekłymi zaparciami, nasileniem stanów zapalnych uchyłków jelita grubego oraz bolesnościami hemoroidów
  • brak odpowiedniej ilości przyswajalnych węglowodanów w etapie pierwszym i drugim. Wpływa to negatywnie na mózg, wzmagając ketozę, może powodować uczucia zmęczenia i zaburzenia koncentracji oraz silnie osłabia wydolność i siłę mięśni ze względu na brak substratów do syntezy glikogenu tworzącego naturalne rezerwy mięśniowe
  • niedobory witamin rozpuszczalnych w wodzie jak C, grupy B oraz PP, a także cynku, miedzi i selenu
  • nadmierne spożycie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A i D), co może grozić m.in. uszkodzeniem wątroby (ich głównego magazynu w ludzkim ciele)
  • efekt jojo

 

Po więcej ciekawych artykułów zapraszamy na naszego bloga

Dietetyk Katowice

FIZJODIET MEDICAL SPA & Masaż Katowice

 

Rate this post

Author Info

FIZJODIET MEDICAL SPA