Pieczony kalafior w parmezanowej posypce
Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.
Wymagane składniki
- 500g różyczek kalafiora – 1 główka
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/4 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 40g tartego parmezanu
Przygotowanie przepisu
- Czas przygotowania: 30min
- Sposób przygotowania:
- W dużej misce umieść różyczki kalafiora, oliwę, majeranek, sól i pieprz i wymieszaj. Następnie rozłóż kalafior na dużej blasze do pieczenia i piecz do momentu, aż różyczki zaczną mięknąć i zbrązowieją na dnie, 15 do 20 minut. Wymieszaj ocet z serem i pokryj mieszanką kalafior. Włóż blachę z powrotem do piekarnika i piecz do momentu stopienia się sera i odparowania wilgoci, 5 do 10 minut.
Wartości odżywcze przepisy dietetyczne
- Wartość odżywcza dla porcji : około 1 szklanka
- Wartość odżywcza dla 1 porcji: 152 kalorii; 10 g tłuszczu (3 g nasyconych.); 3 g błonnik; 10 g węglowodanów; 7 g białka; 90 mg kwasu foliowego; 7 mg cholesterolu; 5 g cukrów; 0 g dodanych cukrów; 99 IU witaminy A; 75 mg witaminy C; 163 mg wapnia; 1 mg żelaza; 362 mg sodu; 519 mg potasu
- Zapotrzebowanie dzienne: witamina C (125% wartości dziennej), kwas foliowy (22% wartości dziennej)
Dla kogo przepis
Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:
- Diecie sportowców
- Diecie dziecięcej
- Diecie osób aktywnych fizycznie
- Diecie odchudzającej
- Diecie bezglutenowej
Wiele osób lubi kalafior, jednak kojarzy tylko jego tradycyjną wersję czyli z masłem i bułką tartą. Niestety nie jest to najlepszy sposób na przyrządzenie tego pysznego dodatku do obiadu, zwłaszcza dla osób na diecie redukcyjnej. Dlatego proponuję nieco zdrowszą, ale równie pyszną jego formę czyli pieczony kalafior w parmezanowej posypce. Przepis ten zawiera bardzo wiele ważnych i wartościowych składników odżywczych takich jak kwas foliowy czy witamina C. Przepisy dietetyczne zostały zaczerpnięte z serwisu zagranicznego (http://www.eatingwell.com/recipe/251947/balsamic-parmesan-roasted-cauliflower/) . Zostały one przetłumaczone i poprawione przez naszego dietetyka. Najlepsza zupa warzywna z kurczakiem!
mgr Kamila Dyndor