Przepisy dietetyczne: Koktajl porzeczkowo – migdałowy

Przepisy dietetyczne: Koktajl porzeczkowo – migdałowy

Przepisy dietetyczne: Koktajl porzeczkowo – migdałowy

Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.

Wymagane składniki

  • ⅔ kubka zamrożonych truskawek
  • ½ kubka zmrożonych bananów
  • ½ mleka migdałowego
  • 5 łyżek poćwiartowanych migdałów
  • ¼ łyżki cynamonu
  • ⅛ łyżki kardamonu
  • ⅛ łyżki ekstraktu waniliowego
  • ¼ kubka jagód lub innego owocu
  • 1 łyżeczkę płatków (kokosowych lub kukurydzianych)

Przygotowanie przepisu

  • Czas przygotowania: 10min
  • Sposób przygotowania:
    1. Zblenduj truskawki, banana, mleko migdałowe, 3 łyżki migdałów, cynamon, kardamon i wanilie w jednolitą konsystencję. 
    2. Przelej smoothie do miseczki, a na górze posyp jagodami i dosyp pozostałą ilość migdałów i płatków.

Wartości odżywcze przepisy dietetyczne

  • Wartość odżywcza dla porcji : 1⅓ kubka
  • Wartość odżywcza dla 1 porcji: 360 kalorii; 19 g tłuszczu , 14 g błonnika; 46 g węglowodanów; 9 g białka; ; 0 mg cholesterolu; 21 g cukrów; 358 IU witaminy A; 36 mg witaminy C; 341 mg wapnia; 2 mg żelaza; 89 mg sodu; 736 mg potasu
  • Zapotrzebowanie dzienne: witamina C (60% dziennego zapotrzebowania), wapń (34% dziennego zapotrzebowania)
  • Ilość wymienników węglowodanowych

 


Dla kogo przepis

Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowane w następujących dietach:

Przepis ten zawiera bardzo wiele ważnych i wartościowych składników odżywczych takich jak wapń czy witamina C, które doskonale nadają się na okresy jesienne, aby wzmocnić nie tylko odporność ale i kości. Wśród alergenów występujących w przepisie warto zwrócić uwagę jedynie na migdały, które można w razie czego z przepisu wykluczyć. Przepisy dietetyczne zostały zaczerpnięte z serwisu zagranicznego (Źródło przepisu). Zostały one przetłumaczone i poprawione przez naszego dietetyka.

 

 

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

Rate this post

Author Info

Dietetyk Katowice