Przepisy dietetyczne: Jajka faszerowane pieczarkami i szynką

Przepisy dietetyczne: Jajka faszerowane pieczarkami i szynką

Przepisy dietetyczne: Jajka faszerowane pieczarkami i szynką

Wszystkie nasze przepisy dietetyczne zostały przetłumaczone i poprawione przez specjalistę dietetyka.

Wymagane składniki

  • 5 jajek
  • 2 pieczarki
  • Pół cebuli
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka chrzanu
  • 5 plastrów wędliny drobiowej
  • Sól pieprz, natka pietruszki

Przygotowanie przepisu

  • Czas przygotowania: 30-40min
  • Sposób przygotowania:

Jajka ugotować, przekroić na pół i wyjąć żółtko. Do blendera dodać żółtka, szynkę, sól, pieprz , jogurt, chrzan. Na łyżce oliwy z oliwek podsmażyć pieczarki z cebulą i dodać do blendera, zmiksować. Otrzymaną masę nałożyć na połówki jajek i posypać pietruszką.

 


Przepisy dietetyczne: Dla kogo?

Jajka faszerowane polecane mogą być do diety podstawowej. Należy zwrócić jednak uwagę, że pieczarki mogą być ciężkostrawne, dlatego też przeciwwskazane są dla osób z problemami układu pokarmowego oraz dzieciom do 3 roku życia.

Powyższe przepisy dietetyczne mogą być stosowany w następujących dietach:

  • Diecie autoimmunologicznej (przy eliminacji jogurtu)
  • Diecie odchudzające

 

Jajka stanowić mogą bardzo dobre źródło pełnowartościowych białek oraz witamin z grupy A, D , E oraz K  które obecne są w żółtku. Należy jednak pamiętać, że jajka są również źródłem cholesterolu dlatego też zaleca się, aby dorośli spożywali maksymalnie 4-5 jajek w ciągu tygodnia. Co prawda występuje dość dużo teorii na temat przyswajalności cholesterolu z jajek przez organizm człowieka. Natomiast jest to sprawa ta zostanie opisana wkrótce w artykule.

 

Dietetyk Katowice

mgr Kamila Dyndor

Rate this post

Author Info

Dietetyk Katowice