Indyk w sosie piwnym


  • 250g piersi indyczej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Łyżka mąki pełnoziarnistej
  • Szklanka jasnego piwa
  • 2/3 szklanki wywaru warzywnego
  • Czerwona papryka
  • Żółta papryka
  • Cebula
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Łyżeczka cukru
  • Sól, pieprz

Indyk w sosie piwnym

Na łyżce oliwy podsmażyć (3 minuty) posiekaną cebulę i papryki pokrojone w cienkie paski. Przełożyć do rondelka, dodać piwo i bulion. Po zagotowaniu dodać tymianek, cukier, sól i pieprz. Gotować kilka minut pod przykryciem i odstawić z ognia. Przygotować  kotlety z piersi indyka, lekko rozbić i oprószyć sola i pieprzem oraz mąką. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć przygotowane kotlety z obu stron. Następnie przełożyć do rondelka z sosem i dusić ok. 20 min. Po zdjęciu z ognia i przestudzeniu dodać jogurt grecki i dokładnie wymieszać. Podawać z dodatkiem brązowego ryżu lub kaszą gryczaną.

Komentowanie wyłączone.